Коя е най-добрата мазнина за пържене?

15278
Коя е най-добрата мазнина за пържене?
Снимка: iStock

Няколко са факторите, които трябва да имаме предвид, когато избираме най-добрата мазнина за пържене. В магазините срещаме огромно количество видове мазнини - с различни вкусове и хранителна стойност. Но дали тези видове мазнини реагират по различен начин на по-високите температури, необходими за пържене? Нека разберем. 

Точка на димене
Преди да си отговорим на въпроса за най-добрата мазнина, трябва да разберем какво е точка на димене: температурата, при която мазнината започва да се разграджа и да пуши. Препоръчително е да избираме мазнина с висока точка на димене, тъй като готвим на по-високи температури. В противен случай, олиото може да придобие гранясал, неприятен вкус и да развали вкуса на храната, която приготвяме. 

При дълбоко пържене ни е необходима температура между 170 до 190 градуса. Тя позволява на панировката да стане хрупкава бързо, без да поеме мазнината и да стане мазна. Освен това, тази температура не е толкова висока, че да изгори външността на храната преди да се сготви от вътрешната страна. 

При пържене с по-малко мазнина, сотиране и фритюрник, температурата на готвене е много по-висока. В зависимост от рецептата, тя трябва да е между 220 и 260 градуса.

Най-добрата мазнина за пържене

Освен точката на димене, от значение при избора на мазнина, са вкусът и цената.

Ето списък с най-добрите мазнини за пържене:

1. Масло от авокадо
Точка на димене: 270 градуса
Най-добро за: всички видове пържене
Маслото от авокадо е фантастичен изобр за всички видове пържене, защото има най-висока точка на димене от повечето използвани мазнини. Маслото е предимно с неутрален вкус, но придава лек вкус на авокадо с нотка на сладост. Много подходящо е и за пържене на десерти, както и за всички останали ястия. Чудесно е и за използване за салати и дресинг. Недостатъкът на маслото от авокадо е сравнително високата му цена.

Това е най-безопасната мазнина за готвене според експертите

2. Шафраново олио
Точка на димене: 250 градуса
Най-добро за: всички видове пържене
Ако предпочитате маслото от авокадо заради високата точка на димене, но не и заради вкуса, шафрановото олио е за вас. То има неутрален вкус, което го прави идеалното за пържене на всичко: от пилешки хапки до деликатни пържени патладжани. Освен това, шафрановото олио е сред най-полезните мазнини за пържене. Подобно на маслото от авокадо, шафрановото олио е сравнително скъпо.

3. Фъстъчено олио
Точка на димене: 230 градуса
Най-добро за: дълбоко или уок пържене (характерно за приготвяне на азиатски ястия).
Фъстъченото олио е популярен избор за пържене поради високата си точка на димене и характерен вкус. Тази мазнина е предпочитана в ресторантите за бързо хранене, поради това техните пържени картофки са толкова вкусни. Използва се много в азиатската кухня. Богато е на мононенаситени мазнини. 

4. Соево масло
Точка на димене: 230 градуса
Най-добро за: дълбоко пържене
Соевото масло е вид растително масло с неутрален вкус, което го прави чудесен вариант за дълбоко пържене. С него може да приготвите всичко - от панирани скариди до традиционни сладкиши, без да добавяте други вкусове.

5. Царевично олио
Точка на димене: 230 градуса
Най-добро за: дълбоко пържене
Подобно на соевото масло, царевичното олио е с неутрален вкус и висока точка на димене. Може да го използвате често, защото е сравнително на достъпна цена. Макар не е много популярно у нас, може да се открие в повечето магазини. Има приятен и специфичен мирис и е богато на витамини и минерали. Недостатък е, че е трудно за съхранение, ако е нерафинирано. Царевичното олио е подходящо за пържене, сотиране, задушаване, печене, приготвяне на сосове.

Използвайте правилно мазнините за готвене, за да не бъдат вредни за здравето

6. Слънчогледово олио
Точка на димене: 230 градуса
Най-добро за: всички видове пържене
Макар да не е най-добрият избор, това е най-разпространеният вид мазнина в България. Сред причините са неутралният вкус и аромат и сравнително ниската цена. Слънчогледовото олио е добър избор за пържене на понички, риба, почти всякакви храни, особено с по-пикантен вкус. При пържене е по-добре да използвате рафинирано олио, макар нерафинираното олио да е по-полезно и предпочитано за салати.

7. Рапично олио
Точка на димене: 200 градуса
Най-добро за: всички видове пържене
Рапичното олио има специфичен вкус, но високата му температура на димене го прави чудесен избор за пържене. Заради по-острия си вкус, не се препоръчва за овкусяване на салати. Рапичното олио е с най-ниско ниво на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини. Има високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, за които е доказано, че намаляват нивата на холестерола в кръвта и витамин Е, т.е. може да е най-здравословното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com