Коя е най-добрата закуска за отслабване?

30972
Коя е най-добрата закуска за отслабване?
Снимка: iStock/Guliver

Отслабването, загубата на килограми без следа е възможно само с правилното организиране на вашата диета. Балансът на калории и хранителни вещества ви дава енергия и усещане за ситост през целия ден, като ви помага да не надхвърляте енергийната стойност на вашата диета. Можете и трябва да отслабнете без изтощителни диети, като се храните пълноценно и вкусно.

Храненето в началото на деня “стартира” метаболизма и активира тялото за целия ден. Много храносмилателни ензими се произвеждат само между 7 и 9 сутринта, така че не трябва да пренебрегвате пълноценната закуска - ензимите просто ще "изгорят". Професионалните специалисти по хранене, диетолози и фитнес инструктори препоръчват да включите 25% от енергийната стойност на цялата храна за деня в сутрешното си хранене.

Защо е необходима закуската?

Трябва да закусите за всяка диета и още повече, когато отслабвате. Първото хранене ще осигури достатъчно енергия, за да се почувствате сити до пълен обяд и да не се изкушите от вредна закуска с „празни“ калории. Дори и да няма чувство на глад сутрин, тялото се нуждае от храна, за да попълни калориите, изразходвани вечер. Енергията, получена на закуска, подпомага имунната система, функционирането на вътрешните органи, ускорява метаболитните процеси и намалява апетита, като спомага за регулиране на количеството храна на обяд и вечеря.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Ранното хранене (преди 9 сутринта) подобрява паметта, когнитивните способности и концентрацията – това, от което се нуждаете за работа. Също така правилно организирана закуска:

·         премахва апатията, раздразнителността, подобрява настроението чрез попълване на енергийните резерви;

·         активира храносмилането, подхранвайки мозъка и мускулите;

·         повишава производителността и яснотата на мислите през целия ден. Закуската не позволява на метаболизма ви да се забави и чувството на глад да ви отвлече от работата;

·         намалява риска от заболяване. Лекарите уверено говорят за ползите от закуската за изравняване на нивата на холестерола, намаляване на риска от инфаркти, съдови проблеми и сезонни настинки.

Ако пропуснете закуската, прекъсването на притока на храна в стомаха ще бъде от 12 часа. Това е директен сигнал към тялото да премине в енергоспестяващ режим. „Примитивните“ части на мозъка, които отговарят за оцеляването в екстремни условия, ще забавят метаболизма си. Цялата храна, приета през деня, дори ако нейната калоричност е ограничена, ще отиде в мастните резерви и няма да бъде изразходвана. Това е най-честата причина за наддаване на тегло и плато по време на загуба на тегло.

Без закуска гладът ще дойде по-рано и ще бъде по-силен, а поради неравномерно снабдяване с енергия метаболитните процеси ще бъдат нарушени. Без сутрешна енергия тялото няма да може да работи нормално, производителността ще намалее и настроението ще се влоши. След преяждане на обяд поради глад, човек ще бъде летаргичен и апатичен до вечерта.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Ползите от закуската се появяват само ако е организирана правилно. Отслабвайки, намаляваме енергийната стойност на храната до 1200-1600 kcal на ден. Сутрешното хранене съдържа до 400 kcal, но в какво се изразяват те? Ако получавате калории от сладко кафе със сметана или няколко шоколада, не можете да разчитате, че ще сте сити до обяд и ще се чувствате добре.

Правилната закуска изисква баланс - една трета от протеини, две трети от въглехидрати и една пета от мазнини. За да не предизвиква сънливост, тя трябва да е нискомаслена, лека и да не предизвиква подуване на корема – трябва да избягвате зелето и подобни продукти. Оптималният обем и калорично съдържание на храната трябва да са достатъчни, за да оставят леко чувство на глад.

Още няколко препоръки за организиране на закуска:

·         Преди хранене е полезна чаша вода със стайна температура, половин час преди закуска;

·         най-доброто време за хранене е от 7 до 9 сутринта, не по-късно от 30-40 минути след събуждане;

·         Закуската по едно и също време всяка сутрин е оптималното начало на деня;

·         ако няма апетит сутрин, той се увеличава постепенно, стимулира се с помощта на красиви ястия, сутрешна гимнастика, любими храни (здравословни), постепенно се увеличава съдържанието на калории;

·         трябва да ядете бавно, без да се разсейвате от джаджи, без да поглъщате гореща храна, за да не изгорите устата, ларинкса и стомашната лигавица;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва най-високият връх на планината Славянка?

Време е да се разделите, ако сте несъвместими по тези 5 ключови параметъра

Ивета Балева ще представя България на финалите на Starbucks Бариста Шампионата в Лондон

Има алтернативи: 7 модни артикула, които са омръзнали на всички

7 фрази, който са запазена марка на хората лишени от емоционална интелигентност

В кои дни се раждат неудачници, които в живота срещат само проблеми?

Психолог: Това е идеалната разлика във възрастта на партньорите

7 забравени правила за хигиена, без които няма да сте здрави

Извън Рила и Пирин - кой е най-високият връх

5 бански костюма, които жените над 40 години не бива да носят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com