Коя е най-дълбоката пещера в България?

17678
Коя е най-дълбоката пещера в България?
Снимка: iStock

До 2017 г. у нас за най-дълбоката пещера в България бе считана в намиращата се в Троянския балкан Райчова дупка. Със своите 397 метра тази пещера държеше първото място до момента на измерване на пещерата, намиращата се в община Своге, Понор планина (част от Стара планина), носеща името Колкина дупка.

Пещерата Колкина дупка е разположена в землището на село Зимевица и с дълбочината си от 543 метра е най-дълбоката пещера в България. Тя е пропастна, а входът ѝ е обезопасен с цел предпазване на дивите животни и на хората от случайно падане в нея. Внушителна е и дължината на пещерата или поне на изследвана ѝ част – над 2000 метра,  тоест над 2 километра, изпълнени с феноменалната красота на пещерните образувания. Според хидрогеоложки изследвания районът има потенциал да достигане до 10 км. дължина. Вероятно най-впечатляващите открития все още предстоят, но вероятно за тях ще трябва да почакаме, тъй като такъв тип пещерна система е изключително сложен за изследване поради неприветливите условия, през които спелеолозите трябва да си проправят път.

Най голямата пещера в света

Не толкова отдавна във Виетнам, на територията на националния парк Фонгня-Кебанг, била открита най-голямата пещера в света. Името ѝ е Ш...

Кога стартира изследването на най-дълбоката пещера в България?

Първоначално се е считало, че Колкина дупка е под 100 метра. Проучвания обаче откриват друго. Първите пещерняци от местни клубове, които посещават пещерата през 2007 г., откриват, че дълбочината ѝ е много по-голяма от известната до момента и че реално това е най-дълбоката пещера в България. Проучвана от тях повече от 11 години, днес тя все още има галерии, недостъпени от човешки крак,  зали, които все още чакат да бъдат изследвани, тоест вероятно размерите ѝ ще се окажат по-големи от посочените.

Инициативата за изследване на пещерата и самото проучване стартира през 2007 година от местни пещерняци. След години труд усилията им дава резултат – пред очите им се разкрива цял непознат, неизследван и недокосван до момента от човешка ръка свят – подземни реки, великолепни пещерни образувания и непознати зали с внушителни размери. Предполага се, че пещерата има още тайни, които крие в гърдите си, и още зали, които чакат да бъдат разкрити.

Достъпна ли е за туристи Колкина пещера?

Най-дългата пещера в България

Когато говорим за пещери, обикновено първото измерение на тези природни обекти, което се появява в съзнанието на човек, е „дълбоч...

Ако сме ви привлекли с разказа си за природния феномен, не бързайте да потегляте към село Зимевица, тъй като най-дълбоката пещера в България не е достъпна за туристи. Опитът да бъде достъпена от непрофесионалисти и хора без специални познания, подготовка, тренинг и екипировка е опасен не само за здравето, но и за живота. Ако се вълнувате от Колкина пещера, най-безопасно е да се разходите из нея чрез разказите на пещерняците, извършили дейностите по откриване на най-дълбоката пещера в България. В проявата участие са взели ПК „Под Ръбъ“, ПК „София“, ПК „Академик“, ПК „Ъндърграунд“, ПК „Искър“, а в сайта им може да откриете любопитни факти и подробен пътепис с преживяванията им по време на проучването на най-дълбоката пещера в България.

Проучвания на пещери от този тип изискват дълъг престой под земята – 48 или повече часа при неблагоприятни условия, свързани с перманентно излагане на влага, ниски температури, преодоляване на тесни пространства и постоянен стремеж към намиране на път все по-навътре в пещерата. Така че разказът на пещерняците, оформен като пътепис, ще ви бъде интересен, ако се вълнувате от най-дълбоката пещера в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com