Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

14 май 2024, 14:00 часа • 17506 прочитания

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания сред политическите играчи. Това каза в “Студио Actualno“ социологът Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“. Тя отговори на въпроса може ли избирателната активност да падне повече и какви ще бъдат последствията от това:

Още: "Алфа Рисърч": ГЕРБ са фаворити, а ПП-ДБ донори на изборите 2 в 1

“Възможност да падне още (под 40% на национален вот, по данни от последното проучване на агенцията, бел. ред.), има винаги, в зависимост от това как се развива кампанията. Ние виждаме, че до момента в кампанията почти отсъстват усилия, нека да кажем така, за една мотивираща, активизираща кампания. В общи линии наблюдаваме едни преки, директни, грозни противопоставяния между основните политически играчи. А това по никакъв начин няма мотивиращо въздействие върху хората. Още повече, че хората и без това бяха достатъчно не просто разочаровани, те бяха буквално отвратени от политическата ситуация през последните месеци. И от всички неслучили се ротации, поредица от публични скандали и т.н., с които бяха заляти от големите управляващи партии. Така че възможността да падне много активността винаги трябва да се има предвид.

Още: Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

До какво би могло да доведе това? Това би могло да доведе до много сериозни размествания между отделните играчи, защото така, както ние определихме наблюденията си в началото на кампанията, това ще бъде кампания на малките разлики. Т.е. имаме малки разлики между отделните партии, маме малки дистанции между партиите под и над чертата, и всяка по-съществена промяна в избирателната активност би могла да даде различна политическа картина от тази, която към момента си представяме“.

ДПС и “Възраждане“ вървят в много близки позиции и най-вероятно до последно ще има интрига около това коя от тези две формации ще бъде съответно преди другата, каза Геновева Петрова. Но според нея не това е най-голямата интрига. Сериозното спадане на активността би довело до затваряне на резултатите между отделните партии още повече помежду им. И тогава малък брой гласове би могъл да обърне подреждането на формациите в парламента. А това има значение след изборите, когато ще трябва да се мисли вече за съставяне на правителство.

Още: Проси ли си сглобката наказателен вот и има ли кой да го обере: Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" (ВИДЕО)

Он видеоматериала ще научите още:

  • Има ли подадена жалба срещу “Алфа Рисърч“ в ЦИК от Мая Манолова от “Солидарна България, която се разтневи заради резултатите от последното проучване на агенцията;
  • Безспорно ли е първото място на ГЕРБ на вота;
  • Ще се формира ли мнозинство само от ГЕРБ-ДПС.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес