Най голямата пещера в света

22879
Най голямата пещера в света
Снимка: Doug Knuth / CC BY-SA 2.0

Не толкова отдавна във Виетнам, на територията на националния парк Фонгня-Кебанг, била открита най-голямата пещера в света. Името ѝ е Шондонг.

Това чудо на природата изненадва със своите размери: 9 км дължина, 200 м ширина и 150 височина! Във вътрешността на Шондонг биха могли да се поберат градски улици с високи сгради. Подземната зала на пещерата Шондонг има достатъчно място дори за 40-етажен небостъргач.

В пещерата тече малка криволичеща река. С годините тук се е оформила специална екосистема. Шондонг е дом на много растения, които са се приспособили към живота без слънце. Тук е и мястото да се отбележи, че хората научили за размера на тази пещера едва през 2009 г.

Снимка: Dave Bunnell / CC BY-SA 4.0

Пещерата е открита от местен жител на име Хо Кхан през 1991 г. Едва през 2009 г. група британски изследователи, водени от Хауърд Лимбърт, са организирали експедиция тук. Проучването на пещерата установило, че Шондонг е най-голямата хоризонтална пещера в света, измествайки от първото място Еленовата пещера в Малайзия.

Вода и варовик са издълбавали тази пещера в продължение на милиони години. Редовните срутвания на арките са позволили развитието на уникални растения, които се срещат само тук.

Снимка: Dave Bunnell / CC BY-SA 4.0

Древните вкаменелости и високи сталагмити със сталактити около пещерната река са толкова големи, че образуват свои собствени облаци. Преди много години в горната част на пещерата са се образували пролуки. През тях в подземните зали прониква светлина. Растенията се появили заедно със светлината. Днес в Шондонг можете да видите истинска джунгла.

След като пещерата била напълно проучена от учените, виетнамското правителство разрешило на туроператорите да провеждат обиколки из галериите ѝ.

Невероятно, но огромна пещера била непозната за хората в продължение на милиони години. Световната общественост научила за нея едва през 2009 г., когато група британски спелеолози от Британската асоциация на изследователите на пещери (BCRA) проучвали тази територия. Експедицията изследвала около 4 километра пещери, докато екипът не се натъкнал на препятствие под формата на 70-метрова стена от калцит. В горите на Виетнам има огромна мрежа от пещери.

Снимка: iStock

Първите туристи посетили Шондонг през 2013 г. За да влезете в пещерата, трябва да използвате въже, за да отидете под земята на дълбочина от 80 метра. Там е разположен лагер. Цената на такова забавление е 3000 долара. От септември до март входът на пещерата е затворен, тъй като настъпва дъждовният сезон, през който много райони са наводнени.

Пещерата Шондонг не само е най-голямата пещера в света днес, но най-вероятно е една от най-красивите. Тя впечатлява с размерите си - 200 метра височина и повече от 150 метра ширина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com