Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

14 май 2024, 14:56 часа • 10026 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Софийският маратон има ново трасе! Най-масовото бегаческо събитие в България обещава по-атрактивен маршрут за зрителите и участниците, който ще минава през столичния квартал "Люлин". За да разберем повече за новото трасе на Софийския маратон, в студиото на Actualno ни гостува един от главните организатори на състезанието – Даниел Дуков.

Защо Софийският маратон промени трасето си?

"По старото трасе вървят много тежки ремонти. Това наложи да намерим нов, алтернативен вариант на това трасе. Старт-финалът ще бъде на същото място, но посоката, в която ще се движим, е на запад - в посока кв. "Люлин". По-интересно, по-равнинно трасе, в централната част на града", заяви Даниел Дуков пред Actualno.com.

Даниел Дуков

София не позволява цяла 42-километрова обиколка

"София няма много големи възможности да направи интересно трасе. За съжаление София не е подходящ град за голяма обиколка от 42 километра. Денивелацията в София не позволява за такъв маратон. Трасето трябва да е равнинно и да минава през централната градска част - все пак това е маратон на София. Това е практиката навсякъде по света."

"Според мен новото трасе би могло да е по-бързо от старото, макар че като денивелация е едно и също. Тук мотивацията на бегачите може да бъде по-голяма, тъй като трасето в по-голямата си част е в жилищната част на града. В посока "Люлин" се надявам да има по-голяма мотивация за състезателите от зрителите край трасето", каза още Даниел Дуков.

Софийски маратон 2024 - ново трасе

Софийският маратон може да се върне на старото трасе

Даниел Дуков не изключва възможността след година да се върне старото трасе на Софийския маратон - с малки промени, които да избегнат някои проблеми от миналогодишни издания. Един от тези проблеми е трафикът на коли по Ботевградско шосе. Дали обаче ще се върне старото трасе, зависи както от ремонтните дейности, така и от нагласите на участниците спрямо новото трасе.

"Имахме желание да си възстановим старото трасе, да го измерим отново. Имахме няколко идеи за малко промени, които да не касаят бегачите. Това е бягането по Ботевградско шосе и трафикът на коли там. Ако бяха приключили ремонтите, може би щяхме да се върнем към старото трасе с малки промени, които да игнорират повечето проблеми", заяви Дуков.

"В момента това е най-доброто, което може да се направи, докато не спрат ремонтите по бул. "Владимир Вазов". Ще видим плюсовете и минусите на новото трасе. Ако има трудности, може би следващата година ще намерим нов вариант за трасе. Всичко зависи от това как ще проведем състезанието тази година. Съобразяваме се с това, което можем да направим, а не какво искаме", добави още той по темата с трасето.

Софийски маратон

Софийският маратон чака 5000 души на старт през 2024-а

Даниел Дуков заяви още, че през тази година очаква на старт на Софийския маратон около 5000 души. Дистанциите са четири - 42 км, 21 км, 10,5 км и 5 км, като последната дистанция ще се състои предния ден. Регистрациите са отворени от началото на годината, като организаторът на Софийския маратон призова желаещите да участват да се регистрират навреме и да не чакат до последно.

"Нашето бегаческо общество е свикнало в последния момент да си прави регистрации. Повечето от ригистрираните до момента са чужденци. Вече имаме заявени участници от над 40 страни. До момента има около 600 регистрирани участници. Надяваме се в следващите месеци да се засилват регистрациите и желаещите да стартират да достигнат до 4500 - 5000 души", завърши Дуков. Гледайте цялото интервю с Даниел Дуков във видеото по-долу.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Шабан Мустафа стана троен европейски шампион в планинското бягане (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес