Коя е най-малката кост в човешкото тяло?

21371
Коя е най-малката кост в човешкото тяло?
Снимка: Thinkstock

Нашето възприемане на звуците от околната среда зависи от поредица от сложни стъпки, които превръщат дори малки звукови вълни във въздуха в електрически сигнали. Един от най-важните елементи в тялото, отговорен за това, е стремето, най-малката кост в човешкия скелет.

Най-малката кост в човешкото тяло

Малката кост на стремето е третата от осикулите на тялото в средното ухо, което е общо за всички бозайници. Стремето е най-малката кост в човешкото тяло. Интересно е, че мускулът на стремето действа като мускул, който го свързва със съседните органи - най-малкият в човешкото тяло.

Тази малка кост е открита през 16 век от анатома Джовани Филипо Инграсия. Средната му височина е 3,3 мм, а носещата лента е с дължина 3 мм и ширина 1,4 мм. Най-малката кост в човешкото тяло има маса от 3 до 4 mg. Малкото стреме е наречено така заради формата си, напомняща на конско стреме. И основната му задача е да осигури връзка между съчленената с него кост, също доста малка, наречена наковалня, и кохлеята, разположена във вътрешното ухо от другата страна. Интересното е, че това е и една от най-твърдите кости на човешкия скелет.

Кои органи се намират от лявата страна на тялото?

Ухото или слуховата кост е абсолютно еднаква при всички бозайници. Състои се от три малки кости:

  • чук;
  • наковални;
  • стреме.

Стремето е най-малката кост в човешкия скелет. Заедно те образуват късо съединение, което пресича средното ухо и предава вибрации, причинени от звукови вълни от тъпанчевата мембрана към течността във вътрешното ухо. Чукът прилича повече на бухалка, отколкото на чук, докато наковалнята прилича на предмоларен зъб с обширна коренова система. Малката кост на стремето в човешкото тяло много прилича на стремето - част от конската сбруя, която служи за закрепване на краката при яздене.

Колко процента е водата в човешкото тяло?

Върхът или главата на чука и основната част на наковалнята се държат заедно от плътно прилепнала малка става и се намират в горната част на кухината на тимпаничната мембрана. Три малки снопа държат главата на чука, а четвъртият прикрепя издатината на наковалнята към малка вдлъбнатина в задната стена на кухината. Дългият израстък на тази кост е огънат близо до долния край и има малка, подобна на дръжка издатина, която е хлабаво свързана с третата и най-малка от костите на човешкото тяло - стремето.

Има и два малки мускула в средното ухо, които служат за промяна на напрежението в ушните кости и следователно интензитета (силата) на звуците. Първият е мускулът на тимпаничната мембрана, прикрепен към дръжката на чука и директно към мембраната на тимпаничната мембрана. Свивайки се, той се стреми да издърпа чука навътре, като по този начин увеличава напрежението на тъпанчето. Вторият мускул се нарича стреме мускул и е необходим, за да издърпа стремето в тялото на средното ухо далеч от овалния прозорец, като по този начин намалява силата на външните звуци и вътрешната вокализация. Това се постига чрез накланяне на малка кост назад към тъпанчето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com