Къде живее най-големият плъх в света?

10191
Къде живее най-големият плъх в света?
Снимка: iStock/Guliver

Гризачът, открит в джунглите на Папуа Нова Гвинея, е в състояние да изплаши не само жените и децата, но и домашните котки. Дори и най-смелите.

Кратерът на вулкана Босави - на височина около 1000 метра над морското равнище, бил харесан за дом от гигантски плъхове. Най-големите в света. Този нов вид плъх бил открит от снимачен екип, който пристигнал на остров Суматра със съвсем други цели. Учените се канели да снимат документален филм за вулканите и инсталирали няколко камери върху склона на един от тях. Инфрачервеното оборудване обаче открило излъчване на същество с необичайни размери. По косвени данни учените веднага разбрали, че пред тях е животно от разред плъхове - но били изумени от размерите му. Дължината на съществото надхвърляла метър. Естествено, целият снимачен екип се съсредоточил върху улавянето на непознатото за науката същество. Капаните, поставени из целия остров, скоро донесоли дългоочаквания улов. Хванатото създание било с наистина гигантски за вида си размери: при дължина 85 сантиметра тежало 3 килограма. На външен вид плъхът не се различавал от обикновените сиви гризачи, срещани в града - но имал по-гъста и приятна на допир козина.

Плъхове-алкохолици дават отговор за лечение на порока

Проверките установили, че плъхът е местен вид – ендемит, срещан само там. Съществото изобщо не се страхувало от хората, а гъстата вълниста козина му помагала да оцелее в дивата природа. Дори местните племена познават този вид плъх отдавна и го ядат. Засега гигантският плъх все още не е получил научно название - учените го наричат ​​​​„вълнист плъх босави“, на името на вулкана. Освен него са открити още няколко ендемични вида близо до вулкана, които в момента се изследват.

Като цяло, по време на това проучване репортерите на BBC открили много други екзотични представители на фауната. Например - жаба със зъби, малко "непознато животинче", което прилича на мечка, да не говорим за всякакви риби и прилепи. Общо - около 40 неизвестни досега вида.

Плъхове сапьори: Спокойно, няма мини! (ВИДЕО)

Ето и друг реален случай. През февруари 2009 г. в Китай хванали гигантски плъх, тежък почти 11 кг. Животното било уловено в жилищен район на град Фучжоу на южното крайбрежие на страната. Най-вероятно ставало дума за "бамбуков плъх". Тези животни се придвижват много бавно и прекарват живота си в подземни дупки, хранейки се с млади бамбукови филизи. В Южен Китай бамбуковите плъхове са деликатес в местната кухня.

Като цяло, в света има над 60 вида плъхове. Най-големият от тях засега си остава вълнестият плъх босави, открит в Папуа Нова Гвинея, който обикновено достига 80 см.

Предните зъби на плъховете, които, както при всички гризачи, се износват бързо, нарастват с 11-14 см всяка година. Един плъх може да плува и да остане на повърхността на водата 3 дни, да стои без храна 4 дни и да оцелее, ако падне в тоалетната. Плъховете могат да паднат от височина 15 метра и да оцелеят; също да скочат на височина 1 метър от място. Според някои учени, ако имат достатъчно време, плъховете нищо чудно да нараснат поне до размерите на най-големият гризач в света - капибара, който тежи до 80 кг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com