Плъхове сапьори: Спокойно, няма мини! (ВИДЕО)

14361
Плъхове сапьори: Спокойно, няма мини! (ВИДЕО)

В Камбоджа, където по време на гражданската война през 70-те години били поставени повече от 6 милиона противопехотни мини, използват неочаквани помощници за тяхното откриване.

Това са специално обучени плъхове, които работят не само по-добре от металдетекторите, но и от кучетата сапьори.

Гамбийските хамстеровидни плъхове не само надушват мините бързо, но и покриват по-големи територии с доста по-голяма скорост от обикновените сапьори. Поради своето тегло плъховете не активират мините, а техният нюх е много по-силен от този на кучетата.

Плъховете сапьори се тренират от неправителствената организация "Apopo", основана през 1998 г. от Барт Виджънс, инженер от Антверпен. Плъховете се тренират още от самото им раждане да надушват тринитротолуол, след което ги пускат да изследват учебно минно поле и да отбележат мястото, където са открили мина, след което получават награда. След девет месеца тренировки плъховете са готови да пристъпят към реално разминиране.

Когато открие мина, плъхът не се опитва да я изкопае, а само я отбелязва, за да се заемат специално обучени хора с това. Плъховете невероятно ефективно подхождат към работата и изцяло покриват територия с размер 200 квадратни метра за тридесет минути, докато за същата работа хората сапьори имат нужда от минимум три дни.

След пет години работа плъховете сапьори излизат в пенсия и доживяват остатъка на дните си в централата на Ароро в Танзания, където за тях се грижат и ги хранят.

От началото на дейността на организацията гамбийските плъхове са открили 56 000 мини и невзривили се снаряди и са изчистили територия с площ около 23 милиона квадратни метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com