Метеопатия: Наистина ли времето може да ни разболява

8714
Метеопатия: Наистина ли времето може да ни разболява
Снимка: iStock

Лош работен ден, главоболие, отвращение към всичко. Това, че не искаме да ставаме сутрин от леглото невинаги е следствие от стоене до късно. Дали времето наистина влияе на настроението ни?

Метеопатията, известна още като метеочувствителност, е състояние, при което тялото става свръхчувствително към промените в метеорологичните условия. Това е доста често срещано състояние, но феноменът не е напълно проучен.

Симптомите на метеопатия могат да са в комбинация от нездравословен начин на живот и дори генетични. И докато някои хора пренебрегват тези проблеми и се смеят на онези, които се чувстват зле от времето, метеопатията не бива да се приема лекомислено от никого.

Всеки втори човек се оплаква от метеопатия. Въпреки това няма да открием заболявания в списъка на болестите, изготвен от Световната здравна организация (СЗО). 

И така, какво представлява т. нар "разболявам се от времето"?

Последните изследвания обаче показват, че времето може да окаже реално влияние върху възприемането на болката в случай на хронични заболявания.

Често чуваме от устните на други хора, че са „чувствителни към времето“, и по-специално към неговите промени. Понякога дори казваме това и за себе си. Когато не можем да станем от леглото, казваме, че сме преуморени и напрежението ни се е натрупало. А дали твърде ниското или твърде високо налягане имат ли нещо общо с реалността?

Но дали метеопатията е сериозно заболяване? Или може оправданието, свързано с времето, се приема с особено разбиране?

Музиката помага при тревожност

Изследване на психолози от университета Райърсън в Торонто (Канада) е установило, че терапия, съчетаваща слушане на музика и слухова не...

Има няколко теории за метеопатията – някои хора казват, че са психологически свръхчувствителни по отношение на собственото си здраве, което допринася за влошаване на леките симптоми. Втората теория е, че тялото отслабва.

Междувременно т. нар сезон на сърдечен удар - метеопатите, които страдат от сериозни заболявания, са особено уязвими към промените в метеорологичните условия. Медиците забелязват увеличаване на броя на инфарктите на границата на зимата и пролетта. Критичният месец е март, когато има рязко изместване на атмосферните фронтове. Това е така, защото скокове на налягането засилват проблемите на кръвоносната система.

Метеопатията е болестта на цивилизацията. Как да я познаем?

Метеопат е човек, който е свръхчувствителен към постепенни или внезапни промени в климатичните условия, като температурни спадове, колебания в атмосферното налягане, дъжд или облачност. Той може да изпитва различни реакции на тялото под въздействието на метеорологичните фактори. При метеопатите промените във времето могат да доведат до здравословни проблеми, неразположение или влошаване на съществуващите заболявания.

Болестите могат да се появят при хора от всички възрасти, но най-честите жертви на метеопатия са възрастните и хронично болните. Метеопатията засяга жените много по-често от мъжете, както и по-претоварените хора, също така и хората, които водят стресов начин на живот, и хората с тревожност и депресия.

Видовете главоболие и как да ги разпознаем

Главоболието е едно от най-често срещаните състояния в ежедневието на всеки човек.  Този проблем се проявява по много и различни п...

Освен това влиянието на времето много по-често се усеща от градските жители, затворени в тесни офис сгради, без контакт с природата, изложени на замърсяване на околната среда или шум. 

Най-честите симптоми на метеопатия включват:

- умора;
- нервност;
- депресивни настроения;

Освен това може да има и промяна в кръвното налягане, гадене, главоболие, ревматични болки, проблеми с концентрацията и слабост на тялото. Днес някои учени говорят за влиянието на електромагнитните вълни върху човешкото тяло, свързвайки го с неразположение, поради което метеопатията често дава симптоми, подобни на депресията - депресия, сънливост, раздразнителност и апатия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Когато главата те боли от времето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com