Когато главата те боли от времето

24372
Когато главата те боли от времето
Снимка: iStock

Когато времето се променя, много хора се чувстват по-зле, а хроничните заболявания често се обострят. Защо възниква метеорологичната зависимост, кой е склонен към нея и как да избегнем неприятни последици, разказва РИА Новости.

Как тялото ни реагира на времето?

По време на Олимпийските и Параолимпийските игри, които се проведоха в Токио от края на юли миналата година, времето било необичайно капризно. Ту жега, после студ с дъждове, тайфун, наводнение. Септември не бил по-добър. В клиниките зачестили оплакванията от главоболие, дискомфорт във врата и раменете, пишат изследователи от Университета в Токушима. Хората се оплаквали от виене на свят, психосоматични симптоми. Много необичайно за японското лято.

Изненадващи причини, поради които може да ни боли главата

Милиони хора по света страдат от главоболие. За него може да има различни причини – ежедневни дейности, стрес или пък хронични за...

"Това е метеорологична зависимост, метеочувствителност. Използва се също терминът „метеопатия“. Разглежда се отдавна, но не като самостоятелно заболяване“, разказва доц. Наталия Семененко от Сеченовския университет.

Става дума за различни симптоми, главно болка, възникваща в отговор на промените в околната среда. Някои смятат, че това е реакция на вегетативната нервна система, докато други сочат дефицит на различни химични медиатори в организма, хормони като серотонин (определя настроението) и мелатонин (регулира съня).

"Очевидно действат и двата механизма. Тялото се приспособява към околната среда, вегетативната нервна система променя сърдечната честота, дишането. За това се синтезират определени химикали. Съдовете се разширяват или, обратно – свиват, и съответно налягането се променя", обяснява докторът.

Метеорологична зависимост съществува, но...

В Съветския съюз метеочувствителността е изследвана в рамките на хелиобиологията - науката за влиянието на слънчевата активност върху живите организми, основана от руския учен Александър Чижевски. И в наше време той има последователи. И така, през 2005 г. Мария Рагулская от Института за земен магнетизъм и разпространение на радиовълни „Пушков“ на Руската академия на науките защитила докторската си дисертация по тази тема.

"Те са изучавали как магнитните бури и други метеорологични смущения влияят върху здравите хора и са идентифицирали механизма на задействане. Времето се променя – учестява се сърдечният ритъм, боли главата, също ставите. Интересното е, че това изисква не само единствения фактор време, а няколко. Човек е по-чувствителен към съвкупността на външните влияния", казва Наталия Семененко.

7 храни и напитки, които могат да ви причинят главоболие

Въпреки че има различни „причинители“ на главоболие, следните седем храни, хранителни добавки и хранителни навици са най-че...

Просто от застудяване няма да ви заболи главата. "Свиват се повърхностните съдове, например на ръцете, но нищо няма да се случи вътре в тялото. Необходим е комплекс от фактори: спадане на атмосферното налягане, температурата, влажността. Тогава организмът се пренастройва, включва се вегетативната нервна система, хормоните медиатори. Ефектът е различен: при някои налягането скача, възниква вазоспазъм, оттам - и главоболие. При други има оток на ставите", отбелязва специалистът.

Има много изследвания на метеопатията по света, посветени главно на опитите да се намери връзка между времето и болката, но резултатите са противоречиви.

„Например американски учени са съпоставили милиони възрастни хора, посещаващи лекар за ревматоидни болки, и дъждовните дни. Те не са открили никаква връзка. Най-вероятно, защото са взели само един фактор, а са необходими няколко. Тялото ще реагира на внезапната промяна на времето просто защото се опитва да се адаптира, особено ако пациентът е хронично болен от нещо: няма достатъчно медиатори, вегетативната нервна система работи неправилно“, казва д-р Семененко.

Има още една причина, която не бива да се пренебрегва – самовнушението. "Човек сам се настройва: тъй като времето се променя, значи ще ме заболи главата. Борбата с това е много трудна. Тук е необходим по-скоро психолог", казва лекарят.

През 2020 г. в Япония са проучени над 16 хиляди случая на симптоми, свързани с времето. Повече от половината от пациентите се оплаквали от главоболие, останалите - от болки във врата и раменете, кръста, ставите. Освен това тези симптоми корелирали добре с реална диагноза. Тоест метеорологични заболявания съществуват, признават авторите на изследването. Те обаче посочват, че хората с хронични заболявания са склонни да преувеличават заболяванията. Те се страхуват да се движат, подценяват възможностите си и могат да изпаднат в паника. Те се нуждаят от комплекс от физио- и психотерапия.

Как да укротите бурята?

6 хитри начина, с които да облекчите главоболието

Диета, стрес, месечен цикъл, напрежение, мигрена... Разнообразни са причините, които са в състояние да предизвикат главоболие. То наруш...

Основната превенция на метеорологичната зависимост е здравословният начин на живот: добър сън, балансирано хранене, много движение, допълнителни източници на витамин Е и омега-киселини.

Препоръчва се в менюто да се увеличи делът на храни, богати на калий, магнезий, калций – това са картофи, банани, патладжани, зеле, кайсии, сушени плодове, спанак, ядки. Делът на прясната храна, консумирана сурова, трябва да бъде най-малко 60%.

Трениране на кръвоносните съдове

Добър резултат дава такова просто обучение на кръвоносните съдове като контрастни вани за ръце и крака, вани с морска сол. Ако се чувствате комфортно, можете да правите интервални тренировки, като например няколко клякания, след това почивка. Разходки, скандинавско ходене ще подобрят кръвообращението, ще укрепят мускулите и нервната система.

Естествени адаптогени

Това е група добавки, които могат да повишат съпротивителните сили на организма. Естествените от тях включват женшен, левзея, лимонова трева, елеутерокок, родиола. Възрастните хора се съветват да приемат гинко билоба и глицин. Те подобряват мозъчното кръвообращение и ускоряват метаболизма в мозъчните клетки, което увеличава снабдяването на мозъка с глюкоза и кислород.

Приемът на всякакви добавки обаче следва да бъде консултиран с лекар. Не бива да се прибягва до самолечение.

4 типа главоболие и как да се избавим от него

Почти всеки от нас е изпитвал главоболие. Може да бъде различно: от леко замайване до усещане, че главата ви е напът да избухне. Разбир...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com