Мравките ще заобикалят вашия дом, ако използвате тези хитри трикове!

4715
Мравките ще заобикалят вашия дом, ако използвате тези хитри трикове!
Снимка: iStock

Мравките са важни насекоми за екосистемата, но нека си признаем: в нашето жилище тяхното присъствие е нежелано. Основните принципи за борба с присъствието на мравки са следните.

Елиминирайте източниците им на храна и вода

Трохи от храна и няколко капки вода са направо пиршество за мравките. Затова поддържайте повърхностите идеално чисти и сухи и оставяйте храната и напитките в запечатани контейнери.

Прекъснете мравешката пътека

Мравките оставят следи от миризливи феромони, които образуват пътека от колонията до храната. Напръскайте с разтвор, за да премахнете миризмата. Има три варианта: смесете две части вода с една част препарат; една част оцет с една част вода; лимонов сок.

Ако имате мравки вкъщи - ето какво гласи поверието!

Поставете прегради

Мравките не преминават през лепкави вещества и не обичат да вървят по фини прахове. Нанесете вазелин с памучен тампон около рамки на врати, прагове, пукнатини в колони и основи. Поръсете с талк или начертайте линия с бял тебешир там, където не искате да пресичат. Използвайте естествени вещества с аромати, които отблъскват мравките: лимонови или портокалови кори, лют пипер, карамфил, канела, дафинови листа, ментово масло, утайка от кафе. Напръскайте или намажете с кърпа лимонов сок или ябълков оцет около прозорците и вратите.

Царевично брашно и захар

Направете примамка от три части царевично брашно и една част захар и я поръсете по пътеката. Насекомите ще ги отнесат в мравуняка и ще хранят колонията със сместа - но те не са в състояние да метаболизират царевичното брашно и това в крайна сметка ги убива.

Растения-репеленти

В градината посадете растения, които отблъскват мравките, като розмарин, мента, чесън, зелен лук, майорана, босилек, кориандър, лавандула, здравец, невен, хризантема и пелин.

Талк или креда

Мравките не обичат да пресичат талк или креда. Поръсете „бариери“ около пространството, което искате да предпазите от насекомите.

Карамфил и канела

Миризмите на карамфил и канела плашат мравките. Поставете подправките на места, където смятате, че влизат мравки - порцията е по шепа от всяка подправка.

Край на мравките в градината с тези лесни трикове

Кори от лимон и портокал

Подобно на карамфила и канелата, цитрусовите плодове отблъскват мравките. Можете или да разпръснете сухи плодови кори, или да нанесете разтвор от плодов сок и вода с кърпа или спрей. Използвайте един или два изцедени плода на литър вода.

Кафе

Кафето е друго силно миришещо вещество, което плаши мравките. Когато изпиете чаша кафе, запазете утайката и поръсете мястото, където те минават.

Оцет

Белият оцет може да се използва по два начина за борба с мравките: като домашен спрей за отблъскване и като средство за почистване на следи от феромони. Пригответе разтвор от равни количества вода и бял оцет, разклатете и напръскайте входните точки на мравките. Повтаряйте веднъж на ден. За да почистите следите от феромони, избършете с кърпа.

Перилен препарат

Комбинирайте една част препарат за съдове с четири части вода в спрей-бутилка и пръскайте директно върху мравките, когато ги видите. Сместа покрива телата на насекомите и ги задушава.

Вазелин

Вазелинът действа като капан и полепва по мравките, които го настъпят. С помощта на памучен тампон или върха на пръста си го нанесете върху местата, където минават насекоми; около или по краищата на саксии, купи с плодове, кофи за боклук и буркани с храна за домашни любимци.

Сода бикарбонат

За да действа като репелент, поръсете малко чиста сода за хляб около вратите, первазите на прозорците и други входни точки. Продуктът е вреден за насекомите и те се държат настрана. За да го използвате като инсектицид, направете примамка за мравки, като смесите сода с равни части пудра захар. Може да замените захарта с мед. Поставете сместа върху повърхността, където минават мравките. Можете също така да смесите малко вода със сместа от сода и захар, за да създадете паста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com