Край на мравките в градината с тези лесни трикове

54558
Край на мравките в градината с тези лесни трикове
Снимка: iStock

Мравките изминават дълги разстояния, водят интересен живот и образуват колонии от мравки, ръководени от царица. Проблемът е, че това голямо семейство е изключително ненаситно и е склонно да причинява някои неудобства.

Битката с мравките в градината често има различна степен на успех и не винаги води до трайна човешка победа.

Ето това са цветята, които трябва да засеете сега, през пролетта!

Борба с градинските мравки: плюсове и минуси.

През последните години битката с мравките се превърна в истинска война. Инсектициди за мравки и други пестициди се продават в големи количества в магазините.

Твърди се, че мравките са безценни за градините:

- Градинската почва, в която живее семейство мравки, съдържа десет пъти повече фосфор и два пъти повече калий, отколкото растенията могат да асимилират;

- мравките се хранят с гъсеници и други вредители в градината;

Въпреки ползите от мравките обаче противопоставянето им се засилва, тъй като те нанасят преки и косвени щети.

Мравките са главните "развъдчици" на листни въшки в градината. Комбинацията от мравки и въшки обаче може да бъде опасна за овощните дървета и храсти (ябълки, круши, сливи, касис и цариградско грозде) и в крайна сметка да ги убие.

Мравките развалят цветни лехи, каменисти площи и тревни площи. Те строят гнезда и разклоняват подземни проходи, от които проникват през инсектицидите. Червените мравки предпочитат ягодите и други плодове, като поглъщат цветните пъпки и мушкатото. По-късно те проникват в домовете на хората и поглъщат всичко, което могат да намерят.

Как да изберем репелент за мравки?

Повечето средства за отблъскване на мравки се състоят от две основни съставки: хлорпирифос и диазинон. Най-добре е да използвате защита на очите и дихателните пътища, когато се занимавате с мравки.

Ако не сте привърженик на борбата с мравките с химикали, можете да опитате други, по-хуманни методи за справяне с мравките, без да безпокоите "семейството" на мравките.

По-специално, опитайте следните естествени методи за премахване на мравки:

Мравките са чувствителни към различни миризми. Поставете около гнездата на мравките листа от анасон, дървени стърготини, смесени с чесън, и др. По време на обилни валежи е полезно също така да напръскате мравуняците с бензин (но не ги подпалвайте). Засадете чесън в ягодите. Можете да използвате и растително масло, тютюнева пепел, магданоз, терпентин и дървени въглища.

Четирите супер ефективни домашни убийци на досадните листни въшки

Едно от най-неприятните преживявания за любителите на цветя е, когато красивите растения са нападнати от листни въшки. Това са едни от ...

Отгледайте много краставици в двора си с тези съвети стъпка по стъпка

Мравките са лоши плувци, така че изкопаването на траншеи, пълни с вода, може да помогне за защитата на дърветата. Изкопът не трябва да е по-широк или по-дълбок от 3-5 см, за да не може мравките да се катерят по дървото.

За да отблъснете мравките, можете да поставите кърпа, напоена с б. Лицата обикновено се хапят от войнишки мравки, които имат големи глави и мощни челюсти.

Едно ухапване не е вредно за човешкия организъм, тъй като сърбежът преминава след няколко часа. Въпреки това, алергична реакция Закачете бутилка с вода, захар и анасоново масло на клон. Ако мравките са се заселили в корените на дървото, можете да използвате белина или вар.

Напълнете кофа със сапунена вода и потопете върха на клона в нея. Този душ ще разяде кожата на листните въшки. Поръсете сол върху мравките и техните следи. Добавете няколко листа от бъз или дива мента, за да помогнете на мравките да избягат. Мравките могат да влязат в къщата и да започнат да унищожават храната.

Ето как да изгоним вредителите от градината без нито един химикал

Не всички земеделски стопани имат възможност да използват химикали за борба с вредителите, които нападат техните градински култури. При...

За борба с мравките могат да се използват няколко естествени метода:

Разпръснете смес от 50 ml вода, 5 g боракс (сол на тетраборната киселина) и 50 g захар в зоната, където са мравките.

Мравките обичат сладки храни, особено малини, череши и ягоди. Добавете 20 г прясна мая и 5 г борна киселина към 500 г конфитюр. Тъй като в апартаментите не могат да се използват химикали, трябва да използвате продукти, които са безопасни за хората, но неприятни за насекомите. Примерите включват слънчогледово олио, домати, дива мента, карамфил, пелин и чесън.

Вземете шепа стара, пожълтяла сланина (100-200 г) и я запържете от всички страни. Сложете я в чиния до пътеката на мравките.

Борната киселина е ефективна срещу мравките, тъй като парализира нервната система на насекомите. Достатъчни са няколко бучки захар с няколко капки борна киселина. Като алтернатива могат да се използват 2-3 чаени лъжички сушено говеждо месо, накиснато в 1 чаена лъжичка борна киселина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com