Най-полезните зеленчуци за сезона

9432
Най-полезните зеленчуци за сезона
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Зеленчуците, доставящи витамини и минерали, са безспорно полезни за здравето и фигурата. Най-полезни са местните сезонни зеленчуци, отгледани близо до вас и под слънцето, а не в парници. Когато избирате зеленчуци за трапезата си, припомнете си този факт и потърсете витаминозна наслада, отрасла в максимално екологични условия и близо до мястото, където живеете. Местните пазари са идеално място, където да потърсите любимите си зеленчуци.

Кои са най-полезните летни зеленчуци?

Триковете, с които ще забравите за мухъла по плодовете и зеленчуците

Ябълки, ягоди, домати, краставици, целина, свежи поправки гъби, стафиди - всички тези продукти могат да съжителстват дълго във вашия хл...

Летните горещини причиняват дискомфорт, обезводняване, проблеми със сърдечно-съдовата система. Имате нужда от пресни и сочни зеленчуци, които да попълнят водните резерви в тялото, както и от такива, които със съдържащите се в тях витамини и минерали укрепват съдовете и подпомагат нормалното функциониране на сърцето.  Сред тях са:

- Краставица. Тя сдържа огромно количество вода, утолява жаждата, хидратира и се грижи за свежата кожа. Съдържат ценни минерали като натрий и калий, които тялото губи в жегите, и подпомагат възстановяването му. Натрият и калият са едни от най-важните електролити в тялото. Те подпомагат правилното функциониране на мускулите, нервната система и подкрепят сърцето, поддържат кръвното налягане нормално и предпазват от съдови инциденти – инсулт. Краставиците съдържат и витамин К, чиято роля за усвояването на калция е съществена. Витаминът е ценен и за осигуряване на нормалното функциониране на черния дроб.

- Домати. Сочният вкусен домат е незаменим за всяка салата и трапеза. Сортовете са различни, но всички хидратират тялото и му доставят щедри дози минерали и витамини. Съдържащият се в тях витамин С е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Този витамин подсилва  имунната система и увеличава естествените съпротивителни сили на организма срещу вируси и инфекции. Доматите са богати и на друг мощен антиоксидант – ликопен, предпазващ от рак и сърдечно-съдови заболявания и поддържащ младостта и красотата на кожата.

- Царевица. Хранителна, сочна, пълна с жизнено важните витамини от група Б, магнезий и желязо, тя е полезна за здравето и общото благосъстояние на организма. Съдържащите се в нея витамини и минерали се грижат за правилното функциониране на нервната система, мускулите, когнитивните функции и сърцето.

Какво да ядем в жегата, за да избегнем прегряване?

Жегата може да повлияе отрицателно на здравето на хората, предимно на възрастните и децата. Поради високата температура на въздуха, хро...

- Броколи. Леки, вкусни, апетитни и с малко калории, те са любими на немалко дами. И има защо. Съдържат щедри количества бета каротин за великолепен тен, витамин С за свежа кожа и здрава имунна система, витамини от групата Б и сулфорафан, който е чудесно средство за превенция на рака.

- Тиквички. Идеално средство за тънка талия и борба с излишните килограми са благодарение на съдържащия се в тях пектин. Той понижава високите нива на лошия холестерол и предпазва сърцето и съдовете.

- Копър. Не само прави таратора ви вкусен, ароматен и свеж, но и е чудесен диуретик, който ви помага да изхвърлите задържаните излишни течности и да се наслаждавате на тънка талия. Само не прекалявайте с количеството му в горещите дни, тъй като все пак има диуретични свойства, а жегата изисква да останете хидратирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно