Никога не оправяйте леглото сутрин веднага след събуждане. Вижте защо

15643
Никога не оправяйте леглото сутрин веднага след събуждане. Вижте защо
Снимка: iStock

Вероятно са ви учили от малки, че леглото сутрин трябва да се оправи и че това е една от първите задачи, които следва да свършите веднага, щом се събудите. Имаме добра новина за мързеливците или за тези, които просто предпочитат да изпият лежерно кафето си, да потичат или да вземат гореща вана, преди да се впуснат в задълженията си за деня – оправянето на леглото веднага след ставане е вредно за здравето. И не, не е вредно за психическото здраве, нарушавайки хармонията ви сутрин, вредно е за физическото състояние.

Това не е оправдание да се излежавате на верандата или да съзерцавате снега, пиейки горещо капучино сутрин, докато леглото ви стои неоправено. Това не е оправдание на мъжете, измъкнали се след вас от завивките и нежелаещи да ги приберат. Това не е оправдание и на детето, за което думите „Оправи си леглото“ са кошмар сутрин. Това е мнението на специалистите и учените, доказано след тестове и изследвания. Не може да повярвате? Вижте защо.

Най-често допусканите 5 грешки при оправяне на леглото

Спалните помещения също е важно да се поддържат чисти и подредени, а леглото заема голяма част от тях. Преди работа е добре да не го ос...

Учение споделят, че матраците, завивките, чаршафите ни са дом за акарите, които се хранят с мъртвата кожа, паднала от тялото ни по време на сън. Това е процес, невидим за очите, които вероятно звучи неприятно и страховито, но е естествен и се случва навсякъде и всеки ден, независимо каква хигиена поддържате. По време на сън тялото ни топли матрака и завивките и те попиват от влагата му, а това е идеална среда за развитие на акарите.

Когато оправите леглото рано сутринта и веднага след събуждане, това дава възможност микроскопичните организми да имат подходяща среда за развитие. Оставете леглото неоправено за няколко часа, за да се изсуши невидимата за вас влага и да се изстуди. Така ще създадете неблагоприятна среда за живот на акарите и ще се освободите от тях, което е от значение, тъй като микроорганизмите могат да бъдат причина за редица заболявания като астма и алергии, екзема, дерматит и дори проблеми със заспиването и некачествен сън, който пък от своя страна е предпоставка за редица други здравословни проблеми.

Проучване на университета Кингстън (Лондон, Великобритания) също сочи, че оправянето на леглото не е здравословно и дори има отрицателни въздействия върху здравето. Неоправените завивки биват огрени от слънчевите лъчи през деня, което е отлично средство да се освободите от акарите в спалнята си и което не може да се случи, ако нагънете и приберете одеялата в ракла.  

Леглото ви може да бъде дом на над един милион акари. Неприятно, нали? Утре не се захващайте с оправянето му. Оставете го в безпорядък и отворете прозорците, за да може чистият въздух и слънчевите лъчи да се справят с нежеланите нашественици. Създайте си навик да оставяте оправянето на леглото за дейност, която извършвате по-късно през деня, или сутрин, но в последния момент – преди да излезнете от дома си, а не веднага, щом сте отворили очи.

В никакъв случай не съхранявайте ТЕЗИ неща под спалнята

Ако спалнята или леглото ви може да се вдига, вероятно има място за съхранение на багаж или други вещи. Може би се чудите какво да слож...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com