Опитните домакини ползват този хитър трик за варене на яйца с цел да се белят лесно

28555
Опитните домакини ползват този хитър трик за варене на яйца с цел да се белят лесно
Снимка: iStock

Яйцата са една от основните съставки, които трябва да имате в кухнята си. С тях се създават чудесни и разнообразни ястия, които варират от закуска през обяд до вечеря, даже с практични рецепти за леки междинни закуски.

Един от най-здравословните варианти за консумация и наслаждаване на всичките им предимства е класическото варено яйце. Въпреки това начинът за обелването му, след като е сварено, може да се окаже неочаквано и доста досадно предизвикателство: как да направите това с минимум затруднения и без да съсипете външния му вид?

За да гарантирате красиви и вкусни ястия с перфектно сварени яйца, не се изискват големи усилия – но е добре да владеете някои вече изпробвани хитринки, което да ви улеснят в този деликатен процес: беленето на варено яйце. 

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

Полезни тънкости

Чаша вода. Ще са ви нужни само няколко минути, за да си осигурите перфектни яйца, без част от белтъка да се обели заедно с черупката. Просто сложете яйцето във водата на котлона – и нека да се вари 12 минути. После с лъжица извадете яйцето и го поставете в чаша. Добавете известно количество вода, докато го покрие, закрийте чашата с ръка и я разклатете добре за около 10 секунди. Сетне започнете беленето на черупката и ще видите колко перфектно се отстранява. Просто и практично!

За повече яйца - тенджера. Този метод можете да направите с повече от едно яйце и е много подобен на предишния - но е необходимо да се убедите, че яйченият жълтък е добре сварен, за да изпълните тази техника. Щом яйцата се сварят, изчакайте ги да изстинат, сложете ги в тенджера с малко вода и покрийте добре тенджерата. Сетне просто направете както предишния метод: разклатете добре съда за 10 секунди. После започнете беленето на яйцата и ще се уверите колко лесно е да се отстраняват черупките по този начин.

Този похват е особено полезен за пъдпъдъчи яйца. С тях може да се приготвят много вкусни рецепти, но нека си признаем: изключително досадно е да се налага да белите една по една черупките на тези миниатюрни яйчица, нали? За да ускорите процеса и да го направите за секунди, не се колебайте да направите този лесен трик с разклащане на тенджерата!

Ето защо опитните градинари никога не изхвърлят кората за яйца

С чаена лъжичка. Варете яйцата до степен на готовност по ваш вкус. Дръпвате ги от котлона и ги поставяте в съд с ледена вода; евентуално ако е и с лед, още по-добре. Сетне с помощта на чаена лъжичка леко почукайте по черупката в основата на яйцето, като разбиете образувалия се там „въздушен джоб“. С ръка отстранете черупката от страната, където сте я счупили, докато остане място за поставяне на лъжичката между черупката и сварения белтък. Движете лъжичката, като я „въртите“ около белтъка, докато черупката се отдели напълно. Сетне просто извадете лъжичката и издърпайте цялата черупка наведнъж. Практично, нали?

Водата, в която сте сварили яйцата, е чувствително обогатена с хранителни вещества. Така че никога не я изхвърляйте! Изчакайте да изстине и полейте саксийните или градински цветя с нея. Те ще са ви много благодарни - понеже водата от варенето на яйца е богата на калций, който допринася за пълноценния и силен растеж на растенията!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com