От кой алкохол на практика не се пълнее?

7528
От кой алкохол на практика не се пълнее?
Снимка: iStock

Обзалагаме се, че сте чували израза „бирено коремче“. Не само бирата обаче води до натрупване на килограми. Алкохолът и особено този, който съдържа захар, е висококалоричен и води до напълняване. Често чашата в ръката върви с богати и тежки мезета, които също добавят калории към менюто и сантиметри към талията.

Когато пиете доста, губите контрол и дори да се ограничавате с калоричните храни през останалото време, повишат ли се градусите в кръвта, забравяте за полезната храна и диетата. Като добавим и факта, че след запой изпитвате познатия вълчи глад и може да изядете всичко, което е пред очите и в хладилника ви, изобщо не се учудваме, че талията ви расте заедно с изпитите чаши. Има ли решение този проблем?

Ако откриете алкохол, който е ниско калоричен и се ограничите до консумация само на него, ще минимизирате щетите и наддаването на тегло няма да е очевадно. Това прави въпроса от кой алкохол на практика не се пълнее от ключово значение за тези, които не искат да се лишат от релаксиращата чашка след дълъг работен ден, но не искат алкохолът да влияе пагубно на фигурата им, заобляйки я като бирено шише.

От кой алкохол на практика не се пълнее?

Пълнеенето се случва, когато консумирате повече калории, отколкото изразходвате. Няма значение от какво са тези калории – от краставици или от коктейли. Ако изразходвате достатъчно калории, дори да пийвате, това няма да се отрази зле на фигурата ви, а ако прекарвате времето си пред телевизора, няма да откриете начин, по който да хапвате и пийвате, без да се сдобиете със заоблена фигура.

Тоест отговора на въпроса „От кой алкохол на практика не се пълнее?“ е, че няма такъв. Пълнее се от всичко. И от нищо. Интересна констатация, нали? И все пак, ако трябва да избирате питие, което съдържа малко калории, следва да знаете кои са висококалоричните питиета и кои са по-диетични. Питието с най-малко калории можем да приемем за отговор на въпроса от кой алкохол на практика не се пълнее. Нека сравним и видим.

Кой алкохол почти не пречи на черния дроб?

Калории във видовете алкохол

Когато говорим за калории във видовете алкохол, имайте предвид, че колкото по-сладко е питието, толкова повече калории има в него. Тоест коктейлите са табу, ако ви е грижа за фигурата ви. По отношение на останалите видове алкохол е известно, че:

-          Най-общо казано най-голямата разлика в калориите в напитките идва от съдържанието. Чистият алкохол не е висококалоричен. Калориите идват от захарта и другите добавки, които се слагат в алкохола.

-          Съдържанието на въглехидрати също е от значение, когато говорим за пълнеене от алкохол. Такива се съдържат например във виното. Известно е обаче, че ако не визираме десертното вино, което е високо калорично, другите видове вина не са особена опасност за фигурата и могат да се наливат щедро в чашите. Бирата е богата на въглехидрати, тъй като се прави от зърно, и именно заради това говорим за „бирено коремче“. Бирата със сигурност е по-калорична от виното и от нея се пълнее повече. Тъжно ви е, че бирата води до напълняване? Производителите са решили този проблем, произвеждайки ниско калорична бира, в която няма въглехидрати.

-          Твърдият алкохол, произведен без добавен захар, е сред по-ниско калоричните питиета, от които се пълнее най-малко – водка, джин. Ако обаче има захар, това е истинска калорийна бомба, която застрашава талията ви. Водката, текилата, джина, произведени без захар, съдържат само около 60-70 ккал за питие, което ги прави по-добрият избор за пазещите диета за отслабване.

Кой алкохол е най-полезен в летните горещини?

-          Когато искате да пийнете, а не желаете да напълнявате, внимавайте особено много със сладките питиета. Пина колада, ликьор и други сладости са удоволствие за сетивата, но бич за талията.

-          По отношение на шампанското, информацията за калориите в него може само да ви радва. Те са малко и шампанското е сред най-малко опасните за фигурата ви питиета. То е и свежо, и леко, което го прави добър избор за лятото, когато в жегите консумацията на твърд алкохол води до дехидратация, проблеми с кръвното налягане и не е изключено да причини топлинен или слънчев удар.

Общото правило, което може да следвате, когато се колебаете от кой алкохол на практика не се пълнее, е да гледате съдържа ли захар, или не. Колкото повече захар съдържа, толкова по-калорично е питието. Няма етикет или няма посочена информация? Опитайте го. Сладките питиета са по-калорични от тези, които не напомнят шоколад на сладост.

Консумирайте умерено! Вредата от алкохола не се изразява само в сантиметри около талията, ако консумацията не е умерена и разумна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com