Паднаха 6 мита за това кой хляб е по-здравословен

11358
Паднаха 6 мита за това кой хляб е по-здравословен
Снимка: iStock

По въпроса с консумацията на хляб мненията са противоречиви. Според някои не трябва да хапваме хляб, други препоръчват здравословни типове, а трети не се съобразяват с това и хапват спокойно какъвто хляб им попадне. Често да си кажем, друго си е, когато хапнеш филийка с любимото ястие и топиш соса, но не е толкова здравословно. И все пак – има ли полезни алтернативи на хляба и какъв хляб изобщо можем и е хубаво да ядем? Ето няколко мита, свързани с хляба.

Хлябът ни държи сити по-дълго време – ако обаче искате да свалите тегло, е добре да го ограничите от менюто. Той е с високо съдържание на калории и с него най-лесно се качват килограми. Освен това повишава кръвната захар и трупа мазнини в черния дроб. Ако нямате проблеми с теглото, е важно да не прекалявате с хляба, в случай че не можете да се откажете напълно от него.

Черният хляб е по-полезен от белия – истината е, че разликата между тях е минимална. Просто въглехидратите при черния хляб идват от ръжено, а не от бяло брашно. То обаче не е полезно при хора, страдащи от киселини, защото ги провокира.

Безглутеновия хляб е полезен – освен че не съдържа глутен, този хляб по нищо не се различава от обикновения. Хората с непоносимост към глутен биха го оценили, подходящ е за тях. Ако спазвате безглутенова диета – също. Иначе няма значение дали консумирате хляб със или без глутен.

Хлябът с мая не е полезен – счита се, че той образува газове в корема. Истината е, че всеки хляб ги предизвиква. А в хляба без мая пак се ползва такава, включена като закваска. Така че разликата общо взето няма.

Не е препоръчително да ядем хляб и месо наведнъж – тази комбинация не затруднява храносмилането. Истината е, ако спазвате това деление, вие просто се храните разделно, което е и по-полезният вариант. Така няма да натоварвате организма допълнително. А и месото е само по себе си доста питателно и може да ви засити за дълго време.

Пресният изпечен хляб се храносмила по-трудно – да, той изисква повече време, за да се усвои от организма. Ако хапнете по-голямо количество от него, може да получите и запек или киселини. Ако все пак си хапнете разумно, няма да имате такива проблеми.

Ваше е решението дали да хапвате хляб, или не. Въпросът е да го правите в разумни количества и да не прекалявате, но това важи и за всеки един друг хранителен продукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com