Правете това за по-остър ум

20159
Правете това за по-остър ум
Снимка: PourquoiPas / Pixabay

На всеки му се случва да забравя и да се разсейва. Понякога забравяме ключовете си за колата, важна папка в работата, дори името на някого. С възрастта губим част от сивото си вещество, което отговаря за паметта. Ето няколко лесни упражнения, които ще помогнат на ума ни да работи по-активно:

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДРУГАТА СИ РЪКА.
Ако сте десничар, започнете да ползвате от време на време лявата си ръка - когато се храните, държите предмети, дори пишете. Ще е трудно в началото, но след известна практика, ще може да вършите поне две нови неща с лявата си ръка. Идеята е да използвате неактивната част от мозъка си. 

2. ВЪРШЕТЕ НЯКОИ ОТ ЕЖЕДНЕВНИТЕ СИ ЗАДАЧИ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ.
Какво правите всеки ден, без дори да се замислите? Колко стълби изкачвате? Колко чинии измивате? Не може да отоговорите веднага и има причина за това - правите ги всеки ден, без дори да се замислите. Опитайте се да вършите някои рутинни неща със затворени очи - къпане, придвижване от една стая в друга... 

Учени: Наднорменото тегло е причина за спад на интелигентността

Канадски и европейски медици са установили, че наднорменото тегло съществено влошава работата на паметта и ума на човек, независимо от ...

3. РАЗМЕНЕТЕ ЗАДАЧИТЕ СИ.
Всички имаме график на ангажиментите, който стартира още, като се събудим. Новостите са ключът към по-остър ум. Дайте нещо ново на мозъка си, за да опресни рутината в действията и да стои нащрек. Не е нужно да вършите сложни неща. Просто разменете местата на ежедневните си задачи. Например, обличайте се, след като закусите, правете джогинг по различен маршрут, гледайте анимационни филми вместо сутрешните новини, къпете се вечер /ако досега сте го правили сутрин/.

4. ЧЕТЕТЕ НА ГЛАС.
Невинаги е удобно да четете на глас, но използвайте всеки възможен случай. Отдавна учените са открили, че децата първо се научават да четат, като произнасят думите на глас и чак след това, могат да се научат да четат на ум. При четене на глас се използват различни мозъчни вериги и мозъкът стои в по-будно състояние.

5. ОПИТВАЙТЕ РАЗЛИЧНИ ХРАНИ.
Ако сте от хората, които си поръчват винаги едно и също меню в ресторанта, време е за промяна. Опитайте ново ястие. Така карате мозъка да помирише нова храна и да изпрати сигнали на носа да активира рецепторите си. Новият аромат дава на мозъка ви нови усещания. Експериментирайте и с храната вкъщи. Променете подправките в едно и също ястие.

6. ХРАНЕТЕ МОЗЪКА СИ.
Мозъкът също има предпочитания за храна, която увеличава функционалността му. Включвайте достатъчно количество витамини и мазнини в менюто си. Консумирайте полезни за мозъка храни като орехи, яйца, кокосово масло, боровинки, авокадо, броколи, куркума.

7. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВСИЧКИТЕ СИ СЕТИВА.
Ще улесните работата на мозъка, ако ангажирате и други сетива. Например, използвайте цветни химикали, цветна хартия. Работете на музикален фон, а не на идеална тишина. Ароматизирайте стаята с лимон, канела, ванилия.

7 признака, че сте по-умни, отколкото си мислите

1. Ти си най-голямото дете Проучване  предполага, че първородните могат да имат „умствено предимство“ пред останалите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com