Признаци, че сме пристрастени към секса

12823
Признаци, че сме пристрастени към секса
Снимка: Istock/Guliver

Пристрастен към секса - ще ви кажем какво причинява сексуалната зависимост, какви симптоми се проявява и какви терапевтични възможности има за лечение на сексуалната зависимост. От психологическа гледна точка, сексуалната зависимост или хиперсексуалността е поведенческо разстройство, което се проявява като прекомерно или патологично желание за секс.

Пристрастен към секса - това са симптомите

Високото ниво на сексуална активност не е непременно индикация, че вие ​​или вашият партньор сте пристрастени към секса. Ако обаче откриете, че мислите ви се въртят натрапчиво около секса и че постоянно се отдавате на сексуалните си фантазии, това може да показва съществуваща сексуална зависимост.

Освен това пристрастените към секса губят контрол над поведението си поради обсесивната си фиксация върху секса и по този начин пренебрегват други области от живота си като работата, хобита или социалните контакти.

Честа смяна на сексуални партньори, прекомерна консумация на порнографско съдържание или постоянна мастурбация също са индикации за сексуална зависимост.

Както при всяка друга зависимост, хиперсексуалността е свързана със симптоми на отнемане, когато желанието за секс или свързаното с него поведение не може да бъде задоволено. Възможните симптоми на отнемане са вътрешно безпокойство, дисбаланс или нервност. За разлика от свързаните с вещества зависимости, като алкохолизъм,  хиперсексуалността не е свързана със симптоми на физическо отнемане.

Самота и принуда: какво тласка жените към случаен секс

Причините за сексуалната зависимост

Фактът, че се развива компулсивно сексуално желание, може да има много различни причини. За много от засегнатите сексът е вид бягство от негативни емоции като вътрешна празнота или неувереност. След това сексуалното поведение служи за потискане на тези чувства и се превръща във вид наркотик.

Разстройството на импулсния контрол също може да бъде причина за хиперсексуалност. Тук незабавното задоволяване на нуждите е на преден план и сексуалният нагон се превръща в среда на този нарушен импулсен контрол.

Сексуалното насилие също е възможна причина за по-късна хиперсексуалност. Предишните преживявания на злоупотреба могат да нарушат сексуалното желание по различни начини, като го инхибират, променят или увеличават.

Ако смятате, че вие ​​или вашият партньор сте пристрастени към секса, терапията може да ви помогне да развиете здравословна връзка със собствената си сексуалност. Има възможности за терапия.

10 признака, че имате спешна нужда от секс!

Засегнатите хора обикновено изпитват голямо страдание и осъзнават степента на поведението си, но без да могат да го променят сами. Осъзнаването, че собственото сексуално поведение е нарушено, е първата, най-важна и в същото време най-трудна стъпка за успешна терапия.

Ако смятате, че сте загубили контрол над сексуалното си поведение и страдате от сексуална зависимост, не се колебайте да потърсите терапевтична помощ. Групите за самопомощ също са добър начин да се изправите срещу собствената си сексуална зависимост и да обмените идеи с други страдащи.

Важна част от терапията е придобиването на разбиране за това какво е в основата на нарушеното сексуално поведение и какво значение има сексуалната зависимост като поведенческо разстройство в собствения живот. Целта на терапията не е сексуално въздържание. Вместо това става дума за възстановяване на контрола над сексуалното си желание и изграждане на здравословна връзка със сексуалността си .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com