Самота и принуда: какво тласка жените към случаен секс

15421
Самота и принуда: какво тласка жените към случаен секс
Снимка: iStock

Австралийски психолози установиха, че връзките за една нощ са по-склонни да предизвикат негативни чувства у жените, тъй като мотивацията за това често е чувство на самота, нещастие или натиск отвън. В същото време изследователите не са открили фактори, които могат да повишат удовлетворението от подобни взаимоотношения.

За жените случайният секс по-често се свързва с тревожност, съжаление, депресия и други преживявания, отколкото при мъжете. Причините за това обаче не са напълно ясни – роля могат да играят и големи рискове (например възможна бременност), и стигматизация от страна на обществото, което осъжда жените за връзки за една нощ, и други фактори, например самата мотивация за влизане в такива контакти.

Изследователи от университета „Монаш“ в Австралия решили по-подробно да разберат какво точно мотивира хората да правят случаен секс и до какви емоции води това. Учените са описали своите изводи в статия в списанието Sexuality&Culture.

Разпространението на случайния секс е трудно да се измери, защото трябва да се разчита на самоотчетите на доброволците, отбелязват изследователите.

Изследванията обаче показват, че случайният секс става все по-социално приемлив в западните общества - наличието на контрацептиви е довело до сексуална революция, понтието за нормата в секса се е разширило, а сексът за удоволствие е станал по-малко порицаван.

„Изглежда, че нарастващата популярност на онлайн запознанствата прави краткосрочните връзки по-достъпни както за мъжете, така и за жените - казва психологът Райън Андерсън, един от авторите на изследването. - Освен това сега се намираме в средата на епоха, в която нормативните полови роли безспорно се променят и може би са различни от това какви са били преди 20 и повече години. Въпреки че тази тема е многократно изследвана преди, е много интересно и информативно да се преразгледа феноменът на участието в случайни полови връзки в светлината на тези обстоятелства.“

Изследователите се допитали до 701 мъже и жени на възраст 18-82 години за последния им опит на случайни сексуални контакти. Към сексуалното взаимодействие се отнасяли както непосредствен полов акт, така и целувки и друга сексуална активност с хора, с които респондентите не са били във връзка. Като възможна мотивация за случаен секс изследователите предложили варианти като „Физическо привличане към друг човек“, „Влизане във връзка за започване на отношения“, „Влизане във връзка за прекратяване на текущи отношения“, „Неудовлетвореност от сегашния партньор“ и др. Оценявано било и влиянието на социални фактори, като например въздействието на алкохол или принуда. Сред вътрешните мотивиращи фактори фигурирали неувереност в себе си, чувство на самота, търсене на привързаност, търсене на физическо удоволствие и сексуално удовлетворение.

След това участниците в изследването описвали как са се чувствали след случаен секс – дали са били доволни, дали настроението им се е подобрило или обратното, или може би нищо не се е променило за тях.

Мъжете и жените еднакво съобщавали, че са били подтикнати към интимна близост със случаен познат поради физическо привличане или търсене на удоволствие – както отбелязват авторите на работата, това показва, че „социалната стигма, свързана със сексуалната активност на жените, отслабва“. В същото време жените по-често от мъжете съобщавали, че са влезли в връзка, защото са се чувствали нещастни, самотни и са изпитвали натиск от страна на другия човек.

Жените също по-често споделяли и за отрицателни емоционални последствия – чувство на самота, съжаление, разочарование, отхвърляне и чувство на осъждане от страна на другите. Обратно, мъжете били по-склонни от жените да съобщават за положителни преживявания – сексуално удовлетворение, щастие, повишено самочувствие, задоволство и подобрено настроение.

Определените мотиви, тласкащи към включване в сексуални отношения, били свързани с негативните последствия. Например случайните интимни отношения, предназначени да преодолеят чувството за самота, разочарование и раздразнителност, често водели до отрицателни емоции. В същото време изследователите не открили мотивация, която да е свързана с положителни емоционални последици.

„Много е трудно да се предскаже точно кога ще получим положителни емоции от участието в случайни полови връзки – отбелязва Андерсън. – Определено открихме мотиви, които биха могли да показват голяма вероятност за отрицателен резултат и беше доста ясно, че тук съществуват изразени полови различия. В съответствие с предишни изследвания установихме, че случайният секс като цяло води до по-положителни резултати за мъжете, отколкото за жените, и нищо от това, което разгледахме, не предсказваше положителни резултати за жените.

От получените данни може да се заключи, че ако се занимавате с случаен секс, за да облекчите емоционалните затруднения или стреса, то едва ли това ще доведе до положителен резултат.“

По-голямата част от респондентите (75,8%) съобщават, че са хетеросексуални, 15% - бисексуални, 8,4% - хомосексуални. По-ранни наблюдения показали, че хомосексуалните по-често встъпват в случайни полови връзки, отколкото хетеросексуалните, независимо от пола. Като цяло влиянието на сексуалната ориентация върху склонността към случаен секс, мотивацията за него и резултатите от подобни събития тепърва ще се изследват, подчертават авторите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо жените придават по-голямо значение на целувката по време на секс?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com