Равномерното разпределение на домакинската работа води до развод

9862
Равномерното разпределение на домакинската работа води до развод

Норвежко изследване установи, че колкото повече домакинската работа се разпределя равномерно в двойката, толкова по-голям е рискът от развод.

Според Института за социални науки Нова процентът на разводите при домакинствата, които разпределят равномерно домакинските задължения, е около 50% по-висок от тези, при които основната работа трябва да се върши от жената.

"Колкото повече домакинска работа върши мъжът, толкова процентът на разводите нараства", заяви Томас Хансен, съавтор на обширното изследване, наречено "Равенството у дома". Според учените няма никаква или почти никаква причинно-следствена връзка и тази взаимовръзка е по-скоро признак за "модерността" на двойките, предаде БГНЕС.

"Съвременните двойки са такива и по отношение на разпределението на задачите и в представите им за брака", които не са толкова сакрализирани, обясни Хансен, като подчерта, че това е въпрос на ценности.

"В модерните двойки жените често имат по-високо ниво на образование и по-добре платена работа, което ги прави по-малко икономически зависими от съпруга им. Така че те могат да се справят по-лесно в случай на развод", допълни изследователят.

В Норвегия, страна в която съществува равнопоставеност между съпруга и съпругата, отговорността за образованието на децата обикновено се споделя по равно между бащата и майката (в 70% от двойките), заяви Хансен. Но домакинската работа продължава да е отговорност в по-голяма степен на жената, в 70% от случаите. Изследването обаче показало, че тези жени като цяло са доволни от положението си и че нивото им на щастие като цяло се приближава много до това на жените в т. нар. "модерни" двойки.

Редактор: Калина Здравкова

91% от мъжете вярват в истинската любов

Около 91% от представителите на силната половина от човечеството вярват в любовта, но защо тогава толкова упорито отказват да се женя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com