Тайнствените метаморфози в картините на известни художници

12371
Тайнствените метаморфози в картините на известни художници
Снимка: Edvard Munch / Public Domain

Най-необичайните картини на изтъкнати художници удивляват не само с идеите си, но и с образното претворяване на тези идеи.

„Лице и купа с плодове на морския бряг" – Салвадор Дали. В това произведение легендарният Салвадор Дали демонстрира метаморфози, скрити значения и контури на предметите. В централната част на картината има ваза с плодове, чието стъбло едновременно играе ролята на нос в човешкото лице, което се появява в тази метаморфоза. На същия принцип наблюдателят може да види останалите части на лицето, които изобразяват други обекти.

„Старият рибар" – Тивадар Костка Чонтвари

Tivadar Csontváry Kosztka / Public Domain

Непризнат в родината си, унгарският художник Тивадар Костка Чонтвари, който имал репутация на налудничав аскет, е автор на много картини, написани в жанра на експресионизма. Интересен факт е, че приживе той не успява да продаде нито едно свое произведение. В картината „Старият рибар“ майсторът изобразява необикновен старец. Експертите успели да разберат истинския смисъл на картината след смъртта на Чонтвари. Оказва се, че ако прикрепите огледало перпендикулярно на изображението, така че да разделя лицето наполовина, можете да видите 2 напълно различни портрета.

„Мостът Ватерло. Ефект на мъгла“ - Клод Моне

Claude Monet / Public Domain

Картината на Клод Моне, един от основателите на импресионизма, изобразява моста, обвит в мъгла. Сякаш е оплетен в мътни и непроницаеми парченца. Зрителят не може да различи отблизо това, което е изобразено на картината. И едва, след като се отдалечи от платното на крачка-две, наблюдателят може да види панорамата, която се появява през мъглата.

„Нощната тераса на кафене" – Ван Гог

Vincent van Gogh / Public Domain

Зад привидната простота на картината на Ван Гог се крие нещо необичайно и неразбираемо. Художникът използва специална техника за нанасяне на бои. Любопитно е, че за образа на нощта той не използва черна боя. По-късно специалистите забелязали, че в картината може да се проследи алюзия към „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи - сервитьорът е облечен в бяла туника, а клиентите са 12, по аналогия с 12-те апостоли на Христос.

„Портрет на Мария Лопухина“- Владимир Бородиновски

Vladimir Borovikovsky / Public Domain

Тази картина изобразява Мария Лопухина, която умира от туберкулоза през 1803 г. Творбата е забележителна не толкова с майсторското си изпълнение, колкото с историята, която я обкръжава. Сред хората се говорело, че много момичета, които гледат платното, губят младостта си и дори умират. Имало слухове, че бащата на Мария - Иван Толстой, който се славел като мистик, бил увековечил духа на мъртвата си дъщеря в платното. Само покупката на картината от Павел Третяков спряла лошите клюки.

„Вик" – Едвард Мунк

Edvard Munch / Public Domain

Творчеството на изключителния норвежки художник Едвард Мунк е изпълнено с депресивни настроения и смъртна мъка - и в същото време, по удивителен начин, съчетано с желание за живот. Възможно е още един пристъп на маниакално-депресивно разстройство, който майсторът е претърпял, да е отразен в най-известната му творба - „Вик“. Този шедьовър оставя у наблюдателя потискащо чувство на непреодолима безнадеждност. Някои астрономи са на мнение, че художникът е рисувал картината под влияние на изригването на вулкана Кракатау през 1883 г., когато дори над Норвегия можело да се наблюдава огнено-алено небе.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Не само Мона Лиза: Прочутите (и спорни) картини на Леонардо да Винчи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com