Топ 4 на най-големите манастири в България

9284
Топ 4 на най-големите манастири в България
Снимка: Pixabay

На малката територия на България има 214 православни манастира, от които 122 са действащи. Бурната история по нашите земи предопределя и съдбата им. По-голямата част от тях са многократно разрушавани, опожарявани и построявани отново.

Ето кои са четирите най-големи манастира в България.

Рилски манастир
Най-големият манастир и един от символите на България е Рилският манастир, включен в Списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Историята на рилската обител е свързана с първия български светец - Свети Иван Рилски, живял няколко години в пещера, разположена близо до днешния манастирски комплекс.

Рилският манастир се намира в Югозападна България, община Рила. Основан е през първата половина на X в. от Иван Рилски в горното течение на Рилска река. Простира се на 5 етажа, от които видими са само четири. Тази архитектурна особеност е породена от ограниченията, наложени от османската власт през 1834 г., когато са строени сегашните сгради. В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо.

Топ 10 на най-старите манастири в България

Кулата е най-старата запазена сграда в комплекса и принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа. Още с основаването си манастирът се превръща в книжовно и просветно средище. През Възраждането Неофит Рилски основава тук килийно училище. В манастира намират подслон Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др. Днес в манастирския комплекс има около 300 помещения, от които 100 са монашески килии.  

Бачковски манастир
Бачковският манастир е разположен на живописния бряг на река Чая, близо до Асеновград. Основан е през 1083 г. от грузинските братя Бакуриани. Комплексът съчетава уникална комбинация от византийска, грузинска и българска култура. Хиляди християни се събират тук на Великден, за да докоснат чудотворната икона “Св.Богородица Елеуса”, за която се вярва, че има силата да лекува.

Иконата е покрита със сребърен обков от 1311 г.
Една от най-значимите култови сгради е Магерницата (трапезария), която е изящно изографисана със сцени от Страшния съд. Най-старата запазена сграда в комплекса е църквата-костница, разположена на около 300 м от манастира. Върху арката над предверието е изобразен цар Иван Александър, покровител на манастира през периода на Втората българска държава.

Кои са едни от най-известните манастири в България?

Троянски манастир
Третият най-голям манастир в България е разположен в красивата долина на река Черни Осъм, на 10 км от град Троян.
Според исторически документи манастирът е основан през 1600 г. и отново възобновен в периода 1830-1865 г. в днешния си вид. Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква “Успение на Пресвета Богородица”, построена през 1835-1837 г. от майстор Константин от с. Пещера на място на по-стара църква. Църквата е кръстокуполна и масивна, построена от камък, с пояси от два реда тухли.

Интериорът и екстериорът на църквата са рисувани с фрески от Захари Зограф от Самоковската школа. Освен библейски сцени, той оставя в църквата великолепен автопортрет, портрети на дарители, образите на св.св. Кирил и Методий, образи на български патриарси и царе. За първи път са изобразени български светици. Стените на църквата са разделени на 360 полета, в които са изписани сцени и отделни образи.

Българското изобразително изкуство не познава такова богатство и разнообразие на теми и сюжети от Възрожденската епоха. Троянският манастир е бил убежище на Васил Левски, който създава революционни комитети не само в Троян, но и в самия манастир.

Преображенски манастир
Преображенският манастир е разположен в подножието на Беляковските скали, в Дервентския пролом на река Янтра, близо до село Самоводене, на 8 км северно от Велико Търново. Основан е през XIV в. с подкрепата на цар Иван Александър. С падането на България под османско владичество, манастирът е изпепелен. Възстановен е изцяло през 1882 г. с участието на големите възрожденски творци Уста Колю Фичето и Захари Зограф.

Стенописната композиция “Страшният съд”, която заема цялата източна стена на преддверието на църквата, се смята за един от шедьоврите на възрожденското иконописно изкуство. Уникални са фреските “Успение Богородично”, “Рождество Богородично” и “Тайната вечеря”. Преображенският манастир играел важна роля в борба на българския народ за църковна и национална независимост. Бил е културно-просветен център и убежище на много родолюбиви българи, а по време на Руско-турската освободителна война манастирът е превърнат в болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Защо е добре да ремонтирате дома си през лятото?

7 неща, които кардиолозите казват, че никога, никога не трябва да правите

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com