Кои са едни от най-известните манастири в България?

1170
Кои са едни от най-известните манастири в България?
Снимка: iStock

На малката територия на България има 214 православни манастира, от които 122 са действащи. Бурната история по българските земи предопределя и съдбата им. Повечето са били многократно разрушавани, опожарявани и построявани наново.
Някои впечатляват с изящна архитектура, други - с живописно местоположение, трети - с бурна история.

Ето кои са едни от най-известните манастири в България:

Рилски манастир

Най-големият манастир и един от символите на България е Рилският манастир. Включен е в Списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Историята му е свързана с живота на първия български светец - Свети Иван Рилски, живял няколко години в пещера, разположена близо до днешния комплекс.

Разположен е в Югозападна България, община Рила. Основан е през първата половина на X в. в горното течение на Рилска река.
Простира се на 5 етажа, като видима са четири от тях. Тази особеност на сградата е поради ограниченията, наложени от османската власт през 1834 г., когато са строени днешните сгради.

Къде се намира най-старият манастир в България?

В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в комплекса и принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа. Още с основаването си манастирът се превръща в книжовно и просветно средище. През Възраждането Неофит Рилски основава тук килийно училище. Манастирът дава подслон на Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др. Днес в комплекса има около 300 помещения, от които 100 са монашески килии.  

Бачковски манастир

Вторият най-голям манастир в България е Бачковският, разположен на живописния бряг на река Чая, близо до Асеновград. Основан е през 1083 г. от грузинските братя Бакуриани. Комплексът съчетава уникална комбинация от византийска, грузинска и българска култура. Хиляди хора се събират тук на Великден, за да докоснат чудотворната икона “Св. Богородица Елеуса”, за която се вярва, че има силата да изцелява.

Покрита е със сребърен обков с надпис от 1311 г.
Една от най-значимите култови сгради е Магерницата (трапезария): изящно изографисана с главна тема на изобразяване Страшния съд. Най-старата запазена сграда е църквата-костница, която се намира на около 300 метра от манастирския комплекс. Върху арката над предверието ще видите лика на цар Иван Александър, който е покровител на манастира през Втората българска държава.

Роженски манастир

Разположен на 6 км от Мелник, манастирът заема изключително живописно местоположение. На югозапад се открива планината Славянка, а на североизток се белеят снежните върхове на Пирин. Пред тях са причудливите образувания на мелнишките пясъчни пирамиди. Предполага се, че Роженският манастир е основан през XIII в. При разкопки в манастира са открити византийски монети от същия период, което допълнително доказва това твърдение.

Постройката е с неправилна шестоъгълна форма, в средата на която се издига трикорабната църква, заобиколена от китна градина. Манастирът е бил опожарен през XVII в., а през XVIII в. е възстановен с дарения от цялата страна. През 1912 г. възниква спор между България и Гърция за собствеността на манастира, който е решен в Хага през 1921 г. в полза на България.

Знаете ли кой е най-старият манастир в България?

Чирпанският манастир

Чирпанският (Златноливаденският) манастир “Свети Атанасий” е разположен на хълм на брега на Стара река, близо до село Златна ливада, на 14 км от Чирпан. През 2004 г. в района се провежда научна експедиция, която обявява, че Чирпанският манастир е най-старият действащ манастир в Европа.
Свети Атанасий е египетски духовник, патриарх на Александрия. През 343-344 г. пристига  по нашите земи по повод провеждането на Втория Вселенски събор в Сердика (днес София).

По пътя си на връщане към Египет, Атанасий отсяда в римска крепост в района на Берое (днес Стара Загора) и пренощува в пещера, разположена близо до днешния манастир. До пещерата има извор, от който Атанасий пие вода. Тръгвайки си, благославя водата. Следващата година отново се връща и основава християнско средище, което постепенно се превръща в манастир. 344 г. се смята за годината на началото на обителта.

Манастирът е многократно разрушаван и строен отново. Открити са археологически доказателства за неговото съществуване през Късната античност и Средновековието. Според преданието в него са намирали убежище Васил Левски и други видни революционери.

В периода на социалистическия режим манастирът е превърнат в овчарник от местното ТКЗС, но по-късно е възстановен отново като монашеска обител. През 80-те години на XX в. Людмила Живкова подкрепя построяването на нова и модерна сграда в манастира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com