Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрата билка за косата - с нея ще имате плитка до кръста

03 април 2024, 09:45 часа

Една билка оказва положително влияние върху растежа, блясъка и плътността на косата. Благодарение на нея дори сухата и чуплива коса може да се превърне в плътна, здрава и красива грива. Руският трихолог Лариса Бородкина споделя, че това е копривата. 

Коприва за дълга и здрава коса

"Всеки негативен процес в тялото има външни прояви. Състоянието на косата ви е пряко свързано със здравето ви. Отдавна е доказано, че стресът, а това, за съжаление, е постоянно състояние за жителите на мегаполисите, провокира косопад, което прави косата чуплива и безжизнена. И това е само един пример. Сега, през пролетта, изпитваме огромен дефицит на витамини - това също е стрес, само в по-широк смисъл. Витаминните комплекси могат да дойдат на помощ, но има средства, които са не по-малко ефективни, достъпни и естествени. Копривата е точно такаво средство“, коментира трихологът Лариса Бородкина.

Билката, която балансира хормоните и бори депресията

"Това растение отдавна е известно с полезните си свойства за здравето на косата. Съдържа много витамини и минерали, които лекуват косата. Витамин С, чието съдържание е рекордно високо в копривата, действа като антиоксидант, спомага за укрепването на косата и предотвратява косопада. Витамин А насърчава растежа на косата и я прави по-блестяща. Витамин К стимулира кръвоснабдяването на кожата, което спомага за по-доброто хранене на космените фоликули", казва трихологът.

Копривата съдържа и силиций, който помага за укрепване на косата и я прави по-здрава. В допълнение, тя съдържа желязо, което е необходимо за поддържане на нормалния състав на кръвта и оптималното съдържание на червени кръвни клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород до всички органи, включително кожата и фоликулите.

"Използването на коприва в домашни условия е много лесно. Най-лесният начин е да добавите екстракт от коприва към вашия шампоан или балсам за грижа за косата. Можете да си приготвите запарка, която помага за поддържане на здрава коса, намалява отделянето на себум и предпазва от пърхот: залейте една супена лъжица изсушени листа от коприва с чаша вряла вода, покрийте съда и оставете за един до два часа. Измийте косата си, след като косата е почти суха - не използвайте сешоар, втрийте инфузията в корените. Прилагайте веднъж или два пъти седмично. Продължителността на процедурата не е ограничена", съветва трихологът.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес