Билката, която балансира хормоните и бори депресията

51132
Билката, която балансира хормоните и бори депресията
Снимка: iStock

Тази билка се използва в народната медицина от 3 хиляди години. Белият равнец (Achillea millefolium) е цъфтящо многогодишно растение. Активните вещества в състава му действат като антибиотици, антиоксиданти и антипролиферативни агенти. Това споделя фармацевтът Меган Нън. Тези свойства правят белия равнец полезна добавка за почти всяко заболяване, от множествена склероза до рак.

Диетологът д-р Триста Бест споделя, че белият равнец съдържа флавоноиди, алкалоиди, етерични масла и други важни вещества. В състава му влизат минерали като калий и магнезий, които помагат за поддържане на цялостното здраве. Белият равнец е традиционно известен с потенциалните си ползи, включително противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Помага при храносмилането, намалява тревожността и поддържа имунната система.

Какви са лечебните свойства на белия равнец?

Белият равнец съдържа химикали, които могат да намалят спазмите при синдром на раздразнените черва) и други функционални нарушения на стомашно-чревния тракт и да помогнат в борбата с инфекциите. Белият равнец се използва в народната медицина за лечение на екзема, заздравяване на рани и много други състояния, но няма надеждни научни доказателства в подкрепа на такава употреба, пише WebMD.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

"Все още няма съществени научни доказателства в подкрепа на тази употреба", споделя д-р Меган Нън. Експертът допълва, че лавоноидите и алкалоидите в чая от бял равнец могат да помогнат за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност.

"Доказано е, че белият равнец помага при някои мозъчни заболявания като множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон и енцефаломиелит (възпаление на мозъка и гръбначния мозък, причинено от вирусна инфекция), както и за регулиране на женските полови хормони", споделя д-р Гулам Хюсеин.

В допълнение, белият равнец помага за намаляване на степента на общо възпаление в тялото и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и други патологии.

Възможна вреда от бял равнец

Белият равнец обикновено се консумира като чай, отвара и запарка. Според WebMD, растението може да бъде опасно, ако се приема орално в големи дози, тъй като съдържа туйон. Белият равнец вероятно е безопасен, когато се приема в дози от 250-500 mg на ден в продължение на 12 месеца.

Страничните ефекти на белия равнец могат да включват: кожно дразнене при локално приложение, контактен дерматит или кожен обрив, повишено уриниране (растението има диуретичен ефект).

Според фармацевта Меган Нън, белият равнец е най-добре да се избягва от бременни и кърмачки. Съставка в белия равнец, наречена туйон, увеличава риска от спонтанен аборт.

За страдащите от алергии, действието на билката не е проучено, както и за малки деца и бебета. Тази билка не трябва да се консумира 2 седмици преди и след операция поради по-висок риск от кървене.

Белият равнец се предлага в различни форми: прахове, мехлеми, тинктури, екстракти, изсушени листа и цветове. От листата и цветовете се приготвя чай: запарват се 1–2 ч.л. (5–10 g) вряща вода за 5–10 минути.

Важно: Материалът е само за информационни цели. Информацията, предоставена в него, не може да се използва за самолечение!

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com