Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

83914
Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина
Снимка: iStock

Тази билка расте по пътища дворове и градини. Напълно незаслужено е считана за плевел, но тя всъщност е същинска природна аптека. Нейните полезни свойства са били известни още през Средновековието. Блестящият лекар Авицена е използвал листата на това растение за спиране на кървене при язви и възпаления. Живовлякът се използвал и за медицински цели в Русия.

Живовлякът започва да цъфти през пролетта, този процес продължава до края на лятото. Листата се използват като лекарствени суровини. Те се отрязват с нож през лятото. Берат се в райони, които са далече от пътища и предприятия с химикали. След това се сортират, измиват се с течаща вода и се сушат на защитено от слънце място. Изсушените листа се сортират отново, като се съхраняват в дървени кутии или платнени торби за не повече от 3 години.

Лечебни свойства на билката живовляк 

Листата на живовляка съдържат богат комплекс от активни вещества, включително гликозида аукубин с широк спектър на действие. Това вещество има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, има антимикробни, антисептични, антивирусни, спазмолитични, противовъзпалителни и седативни свойства. Следователно препаратите на основата на листата на растението нормализират работата на стомаха и червата и са ефективни при лечението на заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, съобщава руското издание Лента.

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

Наред с гликозида аукубин, листата на живовляка са богати на микроелементи като калций и магнезий, съдържат флавоноиди и сапонини, горчиви и танини, витамини K и U, каротин и пектин, аскорбинова, лимонена и олеанолова киселини. Ето защо, настойки и екстракти от листата на живовляк се използват за повишаване на стомашната секреция.

Слузта, съдържаща се в растението, защитава дихателните пътища, разрежда слузта и облекчава възпалението. Пектиновите вещества предпазват стомаха от язва, намаляват холестерола и в някои случаи понижават кръвното налягане.

Отвари и настойки от листата на живовляк се използват при възпаление на пикочния мехур, енуреза и импотентност. В смеси с други растения живовлякът се използва за лечение на простатата и мъжко безплодие.

Как се приготвя чай от живовляк?

Една супена лъжица сухи натрошени листа се заливат с чаша вряща вода. Настойката се поставят на топло място или съдът се нея се увива в топла кърпа за 15 минути, след което се прецежда.

Пийте настойката един час преди хранене по 1 с. л. лъжица. През деня трябва да изпиете цялата чаша. При настинка и вирусна инфекция инфузията може да се смеси в равни части с мед и да се пие по 1 супена лъжица 4 пъти на ден.

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com