Твърде много или твърде малко "добър" холестерол повишава риск от деменция

4311
Твърде много или твърде малко "добър" холестерол повишава риск от деменция
Снимка: iStock

Холестеролът, восъчно вещество, което се съдържа в кръвта, отдавна се свързва със здравето на сърдечносъдовата система. От години знаем, че високите нива на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL), често наричан "лош" холестерол, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Обратно, смята се, че холестеролът с висока плътност (HDL), известен като "добър" холестерол, има защитен ефект върху сърдечносъдовата ни система. Последните изследвания обаче показват, че връзката между холестерола и здравето е по-сложна, отколкото се смяташе досега, и се простира отвъд здравето на сърцето до когнитивните функции.

Проучванията започнаха да разкриват поразителна връзка между "добрия" холестерол и влошаването на когнитивните способности, особено в контекста на деменцията. Както твърде многото, така и твърде малкото количество HDL холестерол се свързва с повишен риск от развитие на заболявания като болестта на Алцхаймер.

Висок холестерол - яжте по 100 гр от тази евтина храна, за да го свалите

Изследвания, проведени в Калифорнийския университет в Ървайн, установиха, че лицата с крайни нива на HDL холестерола - много високи или много ниски - са по-склонни да развият деменция. В това проучване участниците с прекалено високи нива на HDL холестерол са имали 60% по-висок риск от когнитивни нарушения, докато тези с много ниски нива са били изправени пред 50% по-висок риск в сравнение с лицата с умерени нива на HDL холестерол.

Точните механизми на тази връзка не са напълно изяснени, но се смята, че HDL холестеролът играе роля в изчистването на амилоидните плаки, които се натрупват в мозъка на пациентите с болестта на Алцхаймер. Когато нивата на HDL са твърде високи или твърде ниски, този критичен процес може да бъде нарушен, което потенциално може да насърчи развитието на невродегенеративните заболявания.

Как да повишим добрия холестерол – изберете тези 5 храни

Това изследване засилва значението на баланса в нивата на холестерола не само за здравето на сърцето, но и за здравето на мозъка. Поддържането на оптимални нива на HDL холестерола чрез фактори, свързани с начина на живот, като балансирана диета, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушенето, може да допринесе за цялостното здраве, както сърдечносъдово, така и когнитивно.

Макар че са необходими допълнителни изследвания за пълното изясняване на тънкостите на връзката между "добрия" холестерол и деменцията, тези открития подчертават цялостния характер на нашето здраве. Цялостният подход към благосъстоянието, който отчита не само управлението на холестерола, но и избора на начин на живот и генетиката, е от съществено значение за намаляване на риска от състояния като деменция. Тъй като разбирането ни за това сложно взаимодействие продължава да се развива, то подчертава необходимостта от непрекъснати изследвания и подчертава значението на здравословния, балансиран начин на живот за насърчаване на цялостното здраве и дълголетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com