Тъмни кръгове под очите: Какво ги предизвиква и как да се отървете от тях?

4084
Тъмни кръгове под очите: Какво ги предизвиква и как да се отървете от тях?
Снимка: iStock/Guliver

Големите, тъмни кръгове под очите не са необичайни. Някои от нас просто са предразположени към тъмни кръгове и/или торбички под очите. Добавете към това фактори, свързани с начина на живот, като стрес, липса на сън и продължително време пред екрана - и ще получите перфектната комбинация за подпухнали сини кръгове под очите. Как да се отървете от тъмните кръгове?

Ако искате да откриете как точно можете да се отървете от тях, започнете с идентифициране и отстраняване на първопричината. Дали това е липсата на сън, или просто гените? Разбира се, кремовете, които се нанасят около очите, могат да помогнат, но не бива да се смятат за окончателно решение, защото в действителност имат доста ограничаващ ефект, когато става въпрос за обезцветяване.

Има обаче много начини, които могат да ви помогнат да се отървете от тъмните кръгове под очите. По-долу сме разгледали как може да стане това и кой е най-добрият начин за решаване на този проблем.

Какво причинява тъмните кръгове около очите?

Всъщност експертите смятат, че тъмните кръгове могат да бъдат продукт на редица фактори. Една от основните причини за появата на тъмни кръгове под очите е загубата на обем около очите, която естествено настъпва с възрастта. Друга причина е генетичната предразположеност към производството на излишен пигмент. Някои хора имат наследствена хиперпигментация, а други имат фамилна обремененост с подпухнали долни клепачи.

10 бързи метода как да се справим с тъмните кръгове под очите

В допълнение към козметичните последици, тъмните кръгове под очите могат да показват здравословни проблеми. Те са един от първите признаци, че се чувстваме изтощени или че не получаваме достатъчно от основните вещества (например сън, вода и хранителни вещества).

В дигиталния свят, в който живеем, е факт, че прекарваме твърде много време пред екрана, независимо дали става въпрос за лаптоп, телефон или телевизор, и това може да допринесе за появата на тъмни кръгове. Колкото повече време прекарвате пред екрана, толкова повече натоварвате очите си и това е факт, за който не е необходимо да се допитвате до специалист. Експертите посочват, че очите губят желание да мигат, когато са пред компютърния екран, и това кара кръвоносните съдове да изсъхват и да се разширяват, създавайки сянка около очите.

Как да премахнем тъмните кръговете около очите?

Обърнете внимание на графика си за сън

На първо място, трябва да обърнете внимание на дневния си режим на сън. Това може да включва по-ранно лягане, но също така и избягване на кофеина вечер. Спането по гръб, с леко повдигната глава, също може да помогне да се предотврати задържането на течности в лицето, като по този начин се установи по-добра циркулация в тялото.

Сънят и почивката позволяват на тялото ни да се детоксикира и възстанови, а това е особено важно за зоната около очите. Тъмните кръгове и сенките могат да бъдат по-изразени при липса на сън, тъй като кожата не е имала време да се "пренастрои" и кръвоносните съдове в долния клепач стават по-разширени.

Не забравяйте също, че синята светлина може да повлияе на цикъла на съня и да потисне мелатонина - естествения хормон на организма, чиито нива се повишават вечер, за да подпомогнат съня. Затова дръжте телефона или таблета си на нощен режим денонощно и го изключвайте в определен час всеки ден, преди да го приберете.

Възстановяване на хидратацията в зоната около очите

Водата не само ще отмие токсините като солта (която е свързана с торбичките под очите), но и ще стимулира притока на кръв и ще съживи дехидратираната кожа, която изглежда тънка и крехка. Хидратираната кожа е пухкава и следователно създава повече обем, което прави тъмните кръгове и кръговете по-малко забележими.

Друга възможност е да включите хиалуроновата киселина в ежедневната си рутина , като препоръчваме тя да бъде част от продуктите за очи. Има "коктейл" от специфични продукти за деня или нощта със съставки, които се нанасят върху тъмните кръгове, включително хиалуронова киселина и серамиди, които заключват влагата.

Ако имате тъмни кръгове или подпухнали очи, може да страдате от това

Инвестирайте в околоочен крем с ретинол

Ретинолът е една от онези съставки, за които почти никога не сте чували, а той е известен най-вече със своите свойства против стареене. Експертите обаче смятат, че той може да се използва и като "спасително средство", когато става въпрос за лечение на тъмни кръгове и сенки.

Околоочният серум, съдържащ ретинол, е от съществено значение за стабилизиране на меланоцитите (клетките в кожата, произвеждащи пигмент, които допринасят за тъмните кръгове), за да се предотврати хиперпигментацията. Той също така уплътнява дермата, подобрява текстурата, изглажда линиите и бръчките и скрива лилавите тонове на кожата.

Тъмни кръгове и кофеин - да, помага!

Кофеинът не само ни помага да се чувстваме по-бодри, но и да изглеждаме по-бодри. Когато се нанася върху кожата като серум или се добавя към определен продукт, кофеинът насърчава вазоконстрикцията (стесняване на кръвоносните съдове под очите), което може да доведе до намаляване на подпухналостта.

Охлаждане на зоната около очите

Хладните температури премахват отоците и стимулират кръвообращението , което от своя страна разсейва токсините, допринасящи за пепелявия вид на кожата. Наличието на повече богата на хранителни вещества кръв означава, че токсините се отмиват и задържането на вода намалява - кожата става по-пухкава и сияйна в рамките на няколко минути.

Използвайте грим - все пак той е за това.

Ако имате генетична предразположеност към тъмни кръгове и сенки, използването на коректор е стратегия, на която винаги можете да разчитате. Прасковените тонове ще балансират сините торбички под очите при светла кожа, жълтите и бисквитените тонове са подходящи за средна кожа, а оранжевите - за тъмна кожа.

Макар че четката за грим може да осигури прецизност, добре е да я избягвате, когато става въпрос за прикриване на тъмните кръгове. Топлината на върховете на пръстите ви помага за затопляне и разтапяне на продукта, което му помага да се слее безпроблемно с кожата. С помощта на фиксиращата пудра тъмните кръгове остават скрити през целия ден, без да се налага да ги коригирате.

Не забравяйте да носите защитен фактор около очите си

Тъмните кръгове може да не са първото място, за което се сещате, когато нанасяте SPF крем, но трябва, ако искате да предпазите деликатната кожа от UV лъчите и да избегнете хиперпигментация . За да улесните нещата, изберете околоочен крем, който съдържа цинков оксид или титанов диоксид с SPF 30 или по-висок, тъй като и двата вида слънцезащитни продукти са достатъчно щадящи, за да се използват около очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com