Ако имате тъмни кръгове или подпухнали очи, може да страдате от това

11845
Ако имате тъмни кръгове или подпухнали очи, може да страдате от това
Снимка: iStock/Guliver

Синкавата кожа под очите е не само естетически проблем, но и издава много за начина ви на живот. Твърде малкото сън, неподходящата диета, тютюнопушенето и дори прекомерният стрес могат да доведат до появата на тъмни кръгове и умора под очите. 
Тъмните кръгове под очите обаче могат да са предвестник на заболяване, така че ако начинът ви на живот е здравословен и спазвате времето за почивка, си струва да се вгледате по-внимателно и така да откриете причината за това.

Синини под очите - откъде се появяват?

Тъмните кръгове под очите са резултат от факта, че кожата в тази област е по-тънка, а под въздействието на външни фактори може да стане още по-тънка поради дехидратация или недостиг на витамини и минерали. Тогава под кожата на очите могат да се видят кръвоносни съдове, което прави очите да изглеждат уморени и посинели.
Ако тъмните кръгове под очите не изчезнат след почивка и попълване на запасите от витамини, както и след въвеждане на по-здравословен хранителен режим, те могат да показват развиващо се заболяване.

Тъмни кръгове и заболяване на щитовидната жлеза

Промените около очите могат да се появят поради хормонални промени в резултат на нарушения на щитовидната жлеза. Не само хипотиреоидизмът, но и възпалението на тази жлеза могат да предизвикат промени около очите, включително тъмни кръгове под очите.

Алергични синини под очите

Тъмните кръгове около очите могат да са резултат от хронично задръстване на лигавицата в параназалните синуси. Подутата мембрана води до венозен застой, който се проявява под тънката кожа около очите, която няма слой мастна тъкан.

Как да се гримираме при тъмни кръгове под очите

Синини под очите поради дехидратация

Твърде малкият прием на течности води до дехидратация. Недобре запълненото съдово легло може да доведе до застой в кръвообращението, като по този начин синините под очите стават видими. Съпътстващи симптоми на дехидратацията са сухота на лигавицата в устата, обща слабост, груба и суха кожа.

Синини под очите и анемия

Лилаво-сивите сенки под очите се появяват в случаите на анемия. Анемията причинява бледост на кожата, което подобрява видимостта на кръвоносните съдове под очите. Допълнителните симптоми на анемията могат да включват главоболие и световъртеж, нарушена концентрация и обща слабост.

Синини под очите като симптом на болен черен дроб

Чернодробната недостатъчност или възпалението на черния дроб се свързват предимно с болки в корема и пожълтяване на кожата. Увеличените тъмни кръгове под очите, бледостта на кожата и подуването на лицето също са симптоми на чернодробно заболяване.

Хипертонията увеличава тъмните кръгове и подпухналостта на очите

Хората, страдащи от високо кръвно налягане, са склонни да страдат от отоци, а лимфният застой може да се прояви и под формата на т.нар. торбички под очите. Те придобиват лилаво-сив цвят, а допълнителните симптоми могат да включват главоболие, ускорен сърдечен ритъм и проблеми със съня.  

10 бързи метода как да се справим с тъмните кръгове под очите

Лекарства, подпомагащи появата на синини под очите

Никотинът се отразява неблагоприятно на външния вид на кожата, като уврежда колагеновите и еластиновите влакна, в резултат на което кожата губи своята стегнатост и става тънка и сива. 
Злоупотребата с алкохол води до дехидратация, която води до венозен застой. Следователно тъмните кръгове под очите могат да бъдат показателни за пристрастяване към горепосочените токсични вещества. 

Как да премахнете синините под очите?

Обикновено тъмните кръгове под очите се дължат на нехигиеничен начин на живот. В някои случаи е достатъчно да се осигури редовен сън от 8 часа на нощ. Освен това е важно да включите в диетата си пресни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали. Ограничаването на времето, прекарано пред компютъра и смартфона, също ще помогне за премахването на тъмните кръгове под очите.

Ако тези методи са ненадеждни, трябва да се направят основни кръвни изследвания, за да се потвърдят или изключат възможни здравословни проблеми.

В домашни условия си струва да използвате козметични процедури, които свиват кръвоносните съдове, като намаляват видимостта им и премахват отоците. 

Добър начин да направите това е да използвате охлаждащи компреси или да нанесете охлаждащ гел под очите. В аптеките и дрогериите се предлагат и специални околоочни кремове, които подобряват дренажа и предотвратяват подуването, благодарение на съдържащия се в тях кофеин.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com