Осъзнато сънуване – каква е причината за този феномен

1707
Осъзнато сънуване – каква е причината за този феномен
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да осъзнавате, че сънувате и дори да се опитвате да се събудите, ако сънят е лош или ви притеснява по някакъв начин? Ако това ви е познато и понякога знаете, че сънувате, то вие сте от хората, познаващи осъзнатото сънуване – феномен, при който спящият осъзнава, че спи и че това, което се случва, е сън. Още по-странна е силата на сънуващия да контролира как се развива действието, сякаш режисира филм в съня си, но това не е задължително изискване, за да говорим за осъзнато сънуване – достатъчно е само да осъзнаваме, че спим и че това, което се случва, е сън.

Осъзнато сънуване – чест феномен или привилегия за малцина?

Проучвания показват, че около половината от човечеството има поне един осъзнат сън в живота си. В повечето случаи обаче това се случва много-много рядко, докато броят на хората, които често се сблъскват с т.нар. осъзнато сънуване, е малък.

Още: Ако сънуваш, че ти пада зъб - ето какво те очаква

Кога се случват осъзнатите сънища?

Осъзнатите сънища са най-чести по време на REM периода на съня – по време на дълбоката  фаза на съня, белязана от движение на очите, от по-бързо дишане и от по-голяма мозъчна активност.

Защо се случва осъзнатото сънуване

Невролозите, учените и изследователите по темата, свързана с осъзнатото сънуване нямат единно становище каква е причината за него, защо се случва осъзнатото сънуване, но имат своите хипотези и разкрития по темата. Редица проучвания са открили физически разлики в мозъците на хора, които сънуват и нямат осъзнати сънища и на тези, които сънуват и имат осъзнати сънища. Префронталният кортекс – мястото в мозъка за вземане на решения и припомняне на спомени – е по-голям при хората, които имат осъзнати сънища. Счита се, че хората, за които осъзнатото сънуване е познато и не е тайна или загадка, са склонни да повтарят, предъвкват, анализират многократно мислите в главата си.

Още: Ето какво сънуват хората преди да умрат

Някои изследвания по темата, проведени в Германия, сочат, че осъзнатото сънуване се случва в онзи момент, в което вече не сте напълно будни, но не сте и съвсем заспали. С това твърдение се елиминира твърдението, че осъзнатото сънуване се случва само и единствено по време на фазата на РЕМ съня и се предполага, че осъзнато сънуване може да се случи и извън тази въпросна фаза на съня, нарочена за свързана с осъзнатото сънуване.

Предимства и недостатъци на осъзнатото сънуване

Сред предимствата на осъзнатото сънуване са:

  • Ако сънувате кошмар и съзнавате, че сънувате, може да промените съня си, да го режисирате или просто да го преустановите - това е сила, която е предимство и ви кара да се чувствате овластени. Силата да осъзнаваш, че сънуваш, както и тази да режисираш съня си, е особено ценна за сънуващите кошмари, които рушат спокойствието и почивката и пречат на качеството на съня им.
  • Изследователите са открили доказателства, че осъзнатите сънища могат да помогнат на хората да разрешават проблеми (като конфликт с друг човек).
  • Креативност и нови идеи – оказва се, че осъзнатото сънуване може да помогне на сънуващия да „роди“ нови идеи, да достигне до нови творчески подходи. Подобно сънуване увеличава креативността и помага на творците да развиват своите качества и своето творчество.

Още: Какво означава да сънуваш сватба?

Сред недостатъците и рисковете на осъзнатото сънуване са:

  • Лошо качество на съня, недостатъчно като количество и качество сън. Ярките сънища, по време на които осъзнавате, че сънувате, ви събуждат многократно, като по този начин се нарушава качеството на съня. Лошият сън е в основата на множество заболявания, както и здравословни проблеми.
  • За хората с психични разстройства или заболявания осъзнатото сънуване може да бъде твърде опасно. Объркване, делириум и халюцинации са само малка част от възможните последствия от осъзнатото сънуване при хора с психични разстройства.  При тях осъзнатите сънища могат да размият границата между реалното и въображаемото и това може да бъде твърде опасно и за сънуващия, и за тези, които са около него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com