Упражнението планк развива страхотно цялото тяло!

12401
Упражнението планк развива страхотно цялото тяло!
Снимка: iStock/Guliver

Планк, или известно още като "дъска", това е едно от най-пълноценните упражнения за тонизиране и стягане на коремната област, талията и раменните мускули. Не се изисква никаква машина, така че може да се тренира с обикновена постелка както у дома, така и във фитнеса. Това е едно от упражненията, при които собственото ви тегло и съпротива ще определят ефекта върху мускула.

Въпреки че изглежда изключително лесно, то изисква определена техника за да се избегнат наранявания или мускулен дискомфорт. Критичния момент е издръжливостта на позата, тъй като силно се натоварват мускулите на торса и мускулите на гърба, както и горната, страничната и долната част на коремната област.

Каква е техниката за правилно изпълнение, за да може да се възползваме максимално от предимствата на това упражнение.

Планкът е вид упражнение, което изисква много специфична техника и поза. За да бъдете наистина ефективни, трябва да изпълнявате упражнението точно и по възможност по-продължително. Така че, първо, постелката трябва да бъде поставена на пода. Изпълняващият трябва да лежи с лице надолу и да поддържа тежестта на тялото върху предмишниците. Зоната на задната опора ще бъде топка под краката ви. Трябва да държите ръцете си свити под прав ъгъл. Лопатките се притискат, а гърбът е в хоризонтално положение, така че тялото да е напълно изправено и успоредно на пода. Бедрата трябва да бъдат притиснати едно в друго.

Започнете със серии от по 30 секунди в първия ден, а в края на месеца опитайте да достигнете 5 минути! Броят на сериите е строго индивидуален за всеки.

Кои са най-често срещаните грешки на "дъската"?

Много хора които започват, твърдо вярват, че дъските са лесни упражнения, но трябва да намерите онази точка в която коремът работи, без да се компрометират останалите зони. Важно е да се погрижите за тези точки, за да избегнете нараняване.

Отпаднало бедро

За да поддържате тялото подравнено, бедрата не трябва се спускат надолу колкото и да се изморявате вече, тъй като стойката на гърба ще бъде прекалено принудителна и ще се загуби максималният ефект.

Внимавайте за височината на бедрото

Друга от основните грешки при правенето на "дъска" е вдигането на бедрата твърде много, което всъщност натоварва повече кръста и раменете. Трябва да поддържате тялото изцяло подравнено, а не във В форма.

Отпускане на раменете

Движението на спускане на горната част на раменете и лопатките може не само да причини нараняване на гръбначния стълб, но ще направи дъската неефективна.

Лакти далеч от тялото

Друга голяма грешка при правенето на това упражнение е поставянето на лактите твърде далеч от тялото. Лактите трябва да са точно под раменете!

И запонете: винаги правете това упражнение пред огледало! Така ще имате възможност да се наблюдавате и да поддържате правилното му изпълнение!

Готови ли сте?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com