В кои държави се говори официално на немски

31668
В кои държави се говори официално на немски

Немският език, който принадлежи към семейството на индоевропейските езици и произлиза от групата на германските езици, заема значително място в световната култура и икономика. Според статистиките, между 90 и 95 милиона души говорят немски като роден език, а допълнително 10 до 15 милиона го използват като втори език. Германия се явява лидер в тази класация, но езикът намира признание и в други държави. Днес ще разгледаме в кои държави немският е официален език и какви са неговите особености в тях.

"Не се прави на маймуна": обижда ли немският език животните?

Германия

Със своята голяма икономика и влияние, Германия заема водеща позиция в света на немския език. Тук говорещите на немски са най-многобройни, като този език е от ключово значение в сектори като автомобилната промишленост, производство и инженерство. Освен това, немският се счита за "език на науката" и заема втората позиция на най-говорим език от учените по цял свят.

Белгия

В Обединено кралство Белгия, немският е един от официалните езици. Въпреки че говорещите го са по-малко в сравнение с другите езици в страната, около 73,000 души го говорят като майчин език, а над 2,47 милиона използват немски като втори език, предимно в немскоезичната общност в провинция Валония.

Германия

Швейцария

В Швейцария немският е един от официалните езици, като заема втората позиция след френския. Над 5,32 милиона души говорят немски като роден език, като този брой включва както тези, на които им е майчин език, така и хора, използващи го като втори. Немският се различава в различните региони на страната и се използва като официален език в 17 от кантоните.

Австрия

В Австрия немският е официалният език, като близо 93% от населението го говорят като майчин език. Тук немският се нарича австрийски немски или австрийски официален немски. Във връзка с исторически фактори, има различни диалекти, но стандартната версия се използва широко в образованието и бизнес средите.

Вижте най-високоплатените чужди езици през 2023

Люксембург

Люксембург, със своите два официални езика - люксембургски и немски, представлява интересен случай. Около 30% от населението говорят немски като първи или втори език, като се вземе предвид малкото над половин милионноjf население на страната.

Немският език представлява не само средство за общуване, но и врата към разнообразие от култури и възможности. Неговата роля в икономиката, науката и интернет пространството го прави неотделима част от съвременния свят. Така че, независимо дали учите немски заради бизнес възможности, културни интереси или лично обогатяване, този език предоставя пътека към нови възможности и разбирания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com