За кого не се препоръчва консумацията на чесън и лук?

8421
За кого не се препоръчва консумацията на чесън и лук?
Снимка: James Kern / Unsplash

Чесънът и лукът традиционно присъстват на родната трапеза като подправка за овкусяване на салати и ястия, в нетрадиционната медицина като средство за лечение на редица състояния, както и за стимулиране на имунната система и предпазване от вирусни заболявания. Лукът е богат на йод и фолиева киселина, витамини от група В, витамин С, а чесънът съдържа калий, манган, мед, калций.

Счита се, че са ефективни за предпазване от вирусни и бактериални инфекции, сърдечносъдови заболявания, предпазване от клетъчни и ДНК увреждания. Определени групи хора, страдащи от специфични заболявания, не могат да се възползват от ползите на чесън и лук за организма, тъй като консумацията им е вредна за тях. Тези два зеленчука се отричат и от някои диети, култури и религии.

Защо НИКОГА не трябва да запържваме чесън и лук

Днес ще си говорим основно за пресните чесън и лук. Те са онези два зеленчука, които не пропускаме да добавим към почти всяко едно ясти...

При кои заболявания не се препоръчва консумацията на чесън и лук?

Въпреки че чесънът и лукът доставят на организма пробиотици, регулиращи чревната флора, те не са в достатъчни количества, за да окажат необходимото въздействие, но могат да предизвикат стомашен дискомфорт при страдащите от чувствителен стомах. Могат да предизвикат болка, подуване на корема, газове при пациенти с язва и гастрит.

Ако ви е известно, че страдате от синдрома на раздразнените черва, също забравете за консумацията на лук и чесън особено в сурово състояние. Прекомерната употреба на суров чесън в големи количества може да предизвика и увреждане на лигавицата на червата.

Хората, страдащи от прекомерно изпотяване, трябва да избягват консумация на лук и чесън особено в топлото време. Миризмата от тях се излъчва не само от устната кухина, но и чрез потта и това е особено неприятно.

Полезните храни, които могат да ни вредят – чесън и лук

Лукът и чесънът са признати за едни от най-силните противовъзпалителни средства. Всички видове лук са богат източник на витамин С и В6,...

Лукът и чесънът трябва да се изключат от диетата на хора с главоболие и дефицит на вниманието. Отказът от тях за няколко седмици може значително да подобри състоянието.

Пациенти, приемащи кръворазреждащи медикаменти, трябва да внимават с количествата чесън, които консумират, тъй като той също допринася за разреждане на кръвта и в съчетание с лекарствата може да е причина за нежелано кървене.

Чесънът и лукът в големи количества водят до понижване на кръвното налягане, поради което трябва да се избягват от пациенти, страдащи от ниско кръвно налягане.

Интересни диети и религии, отричащи консумацията на лук и чесън

  • Индуитската религия не допуска консумация на лук и чесън.
  • Известната диета „Fodmap“ не допуска хранене с лук и чесън, за да се избегнат раздразнените черва.
  • Джайнската култура категорично забранява консумацията на чесън и лук.
  • В будизма лукът и чесънът също са забранени, както и други силно миришещи подправки, тъй като се счита, че миризмата от тях, отделяща се с дъха, е неуважение към останалите в храма. Същото се отнася и за джамиите – там също е недопустима миризмата на лук и чесън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com