За колко секунди храната преминава през хранопровода?

7798
За колко секунди храната преминава през хранопровода?
Снимка: iStock

Безкрайни празници, тежки и пищни трапези, пълни чаши – декември и януари са предизвикателство за стомаха ни, а често и за здравето, тъй като преяждането и препиването са в основата на редица заболявания, тежест и болка в стомаха, махмурлук, понижено самочувствие. Сядайки на масата обаче, последният въпрос, който си задаваме, е за колко секунди храната преминава през хранопровода. Ако ви е любопитно да научите повече за храненето като процес, докато празнични ястия се готвят във  фурната ви, сте на правилното място.

За колко секунди храната преминава през хранопровода?

Храната, която толкова старателно готвите с часове, менюто, което обмисляте и за което пазарувате с дни, всъщност прекарва в устата ви секунди, за да я сдъвчете, като повечето хора не дъвчат достатъчно и пренебрегват този важен процес, и само 8-9 секунди в хранопровода, през който преминава, за да попадне в стомаха ви.

Да, определено не е справедливо часове и дори дни труд да преживеят от трапезата до стомаха ви само секунди, но това са фактите. Успокоително е, че поне в стомаха и червата прекарва повече време – до 72 часа, като там е и мястото, където ще се възползвате от полезните вещества, минералите, витамините, антиоксидантите, които съдържа храната, ако разбира се сте се постарали да поднесете не само вкусно, но и полезно за здравето меню.

И така, научили за колко секунди храната преминава през хранопровода, нека проследим подробно какъв е пътят на храната, която така старателно сте приготвили.

Пътят на храната – от трапезата до освобождаването на червата

1.       Дъвчене

Вероятно сте чували, че е полезно да дъвчете храната поне 20 пъти, за да облекчите работата на стомаха и за да се чувствате сити по-бързо, което ще ви предпази от преяждане. Бързото хранене има десетки недостатъци, така че насладете се на всяка хапка, дъвчете продължително и яжте бавно. Дъвченето всъщност е механичното смесване на храната със слюнката от слюнчените жлези и е добре да отделите на всяка хапка поне половин минута. Нощта е дълга, ястията – безброй, няма за къде да бързате.

2.       Поглъщане

Храната се оформя в малка топка, която се избутва към задната част на устата от езика. Благодарение на неволните мускулни контракции на фаринкса храната се поглъща и попада надолу към хранопровода. Този рефлекс на преглъщане отнема от 1 до 3 секунди. Добре е да не говорите по време на поглъщане, тъй като има риск от задавяне, а преживелите го със сигурност не са харесали това изживяване.

9 храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими

3.       Движение на храната през хранопровода

Вкусната хапка, чиито вкус вече не чувствате, тъй като той се усеща само в устата, се движи надолу през хранопровода чрез ритмични контракции на мускулите, в стените му. След 5–8 секунди пътят на хапката приключва в стомаха ви. Независимо дали ви е било вкусно, или не, тя вече е там и през следващите часове ще допринесе за здравето ви или напротив – за вдигане на холестерола и кръвното ви налягане според това колко полезно е менюто на трапезата ви.

4.       Храната в стомаха

Тук се включва стомашният сок, а силните мускулни контракции в стомашната стена редуцират храната до химус, който минава през дванадесетопръстника, за да попадне в тънките черва, където се осъществява пълното усвояване на крайните продукти от храносмилането. Докато химусът достигне илеума, повечето от храносмилателните процеси са настъпили. Основната му функция е да абсорбира крайните продукти на храносмилането и да освобождава хормони, които регулират чувството за ситост. Последната стъпка е попадането в дебелото черво. За пътят там и за функциите му смятаме да замълчим.

И така, насладете се на всяка хапка в устата, защото от там започва дългият път на храната, дъвчете я поне 30 секунди, за да се насладите на вкуса, а от това каква храна сте поставили на масата си, зависят самочувствието, красотата и здравето ви, така че погрижете се за тях с избора на храна, която да допуснете да пропътува пътя от масата през устата до дебелото черво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com