9 храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими

16746
9 храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими
Снимка: Pexels

Някои храни, включително някои плодове като ананас и ферментирали храни като кимчи, съдържат храносмилателни ензими, които могат да помогнат на храносмилането.

Много органи работят заедно, за да съставят храносмилателната ви система.

Тези органи приемат храната и течностите, които ядете, и ги разграждат до по-прости форми, като протеини, въглехидрати, мазнини и витамини. След това хранителните вещества се транспортират през тънките черва и в кръвта, където осигуряват енергия за растеж и възстановяване.

Храносмилателните ензими са необходими за този процес, тъй като те разграждат молекули като мазнини, протеини и въглехидрати на дори по-малки молекули, които могат лесно да се абсорбират.

Има три основни вида храносмилателни ензими:

Протеази: Разграждат протеина на малки пептиди и аминокиселини

Липази: Разграждат мазнините на три мастни киселини плюс молекула глицерол

Амилази: Разграждат въглехидратите като нишестето до прости захари

Ензимите също се произвеждат в тънките черва, включително лактаза, малтаза и сукраза.

Ако тялото не е в състояние да произведе достатъчно храносмилателни ензими, хранителните молекули не могат да се усвоят правилно. Това може да доведе до храносмилателни разстройства като непоносимост към лактоза.

По този начин яденето на храни с високо съдържание на естествени храносмилателни ензими може да помогне за подобряване на храносмилането.

Ето 12 храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими.

1. Ананас

Ананасите са вкусен тропически плод, богат на храносмилателни ензими.

По-специално, ананасите съдържат група храносмилателни ензими, наречени бромелаин.

Тези ензими са протеази, които разграждат протеина до неговите градивни елементи, включително аминокиселини. Това подпомага смилането и усвояването на протеини.

Бромелаинът може да бъде закупен под формата на прах, за да помогне за омекване на жилавите меса. Освен това е широко разпространено като здравна добавка, за да помогне на хора, които имат проблеми с усвояването на протеини.

Проучване върху хора с панкреатична недостатъчност, състояние, при което панкреасът не може да произвежда достатъчно храносмилателни ензими, установи, че приемането на бромелаин в комбинация с добавка от панкреатични ензими подобрява храносмилането повече, отколкото ензимната добавка самостоятелно.

2. Папая

Папаята е друг тропически плод, който е богат на храносмилателни ензими.

Подобно на ананасите, папаята също съдържа протеази, които помагат за смилането на протеините. Те обаче съдържат различна група протеази, известни като папаин.

Папаинът се предлага и като омекотител за месо и храносмилателна добавка.

Проучванията показват, че приемането на формула на базата на папая може да помогне за облекчаване на храносмилателните симптоми на IBS, като запек и подуване на корема.

Ако искате да ядете папая, просто се уверете, че я ядете узрели и неварени, тъй като излагането на топлина може да унищожи техните храносмилателни ензими.

Освен това неузрелите или полуузрелите папая могат да бъдат опасни за бременни жени, тъй като могат да стимулират контракции (8 доверен източник).

3. Манго

Мангото е сочен тропически плод, който е популярен през лятото.

Те съдържат храносмилателните ензими амилази - група ензими, които разграждат въглехидратите от нишесте (сложен въглехидрат) до захари като глюкоза и малтоза.

Ензимите амилаза в мангото стават по-активни, когато плодът узрее. Ето защо мангото става по-сладко, когато започне да узрява.

Ензимите амилаза също се произвеждат от панкреаса и слюнчените жлези. Те помагат за разграждането на въглехидратите, така че да се усвояват лесно от тялото.

Ето защо често се препоръчва храната да се дъвче старателно преди преглъщане, тъй като амилазните ензими в слюнката помагат за разграждането на въглехидратите за по-лесно смилане и усвояване.

4. Мед

Следните ензими се намират в меда, особено в суровия мед:

Диастази: Разгражда нишестето до малтоза

Амилази: Разграждат нишестето до захари като глюкоза и малтоза

Инвертази: Разграждат захарозата, вид захар, на глюкоза и фруктоза

Протеази: Разграждат протеините до аминокиселини

Уверете се, че купувате суров мед, ако търсите неговите ползи за храносмилането. Обработеният мед често се нагрява, а високата температура може да унищожи храносмилателните ензими.

5. Банани

Бананите са друг плод, който съдържа естествени храносмилателни ензими.

Те съдържат амилази и глюкозидази, две групи ензими, които разграждат сложните въглехидрати като нишестето до по-малки и по-лесно усвоими захари.

По колко банана на ден ще „напълнят резервоара“ на нашето тяло?

Подобно на мангото, тези ензими разграждат нишестето до захари, когато бананите започнат да узряват. Ето защо зрелите жълти банани са много по-сладки от неузрелите зелени банани.

Освен съдържанието на ензими, бананите са чудесен източник на диетични фибри, които могат да помогнат за здравето на храносмилането. Среден банан (118 грама) осигурява 3,1 грама фибри.

6. Авокадо

За разлика от други плодове, авокадото е уникално с това, че има високо съдържание на здравословни мазнини и ниско съдържание на захар.

Те съдържат храносмилателния ензим липаза. Този ензим помага за смилането на мастните молекули в по-малки молекули, като мастни киселини и глицерол, които са по-лесни за усвояване от тялото.

Липазата също се произвежда от панкреаса, така че не е необходимо да я приемате от диетата си. Въпреки това, приемането на добавка с липаза може да помогне за облекчаване на храносмилането, особено след храна с високо съдържание на мазнини.

Авокадото съдържа и други ензими, включително полифенолоксидаза. Този ензим е отговорен за превръщането на зеленото авокадо в кафяво в присъствието на кислород.

7. Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която е популярна в естествената здравна общност.

Прави се чрез добавяне на кефирни „зърна“ към млякото. Тези „зърна“ всъщност са култури от дрожди, млечнокисели бактерии и оцетнокисели бактерии, които приличат на карфиол.

По време на ферментацията бактериите усвояват естествените захари в млякото и ги превръщат в органични киселини и въглероден диоксид. Този процес създава условия, които помагат на бактериите да растат, но също така добавя хранителни вещества, ензими и други полезни съединения.

Кефирът съдържа много храносмилателни ензими, включително липаза, протеази и лактаза.

Лактазата подпомага храносмилането на лактозата, захар в млякото, която често се усвоява лошо. Проучване установи, че кефирът подобрява храносмилането на лактозата при хора с непоносимост към лактоза.

8. Кисело зеле

Киселото зеле е вид ферментирало зеле, което има ясно изразен кисел вкус.

Процесът на ферментация също така добавя храносмилателни ензими, което прави яденето на кисело зеле чудесен начин да увеличите приема на храносмилателни ензими.

В допълнение към съдържанието на храносмилателни ензими, киселото зеле също се счита за пробиотична храна, тъй като съдържа здравословни чревни бактерии, които повишават вашето храносмилателно здраве и имунитет.

Много проучвания показват, че консумацията на пробиотици може да облекчи храносмилателните симптоми, като подуване на корема, газове, запек, диария и болки в стомаха, както при здрави възрастни, така и при хора с IBS, болест на Crohn и улцерозен колит.

9. Джинджифил

Джинджифилът е част от кулинарията и традиционната медицина от хиляди години.

Някои от впечатляващите ползи за здравето на джинджифила могат да се отдадат на неговите храносмилателни ензими.

Джинджифилът съдържа протеазата зингибаин, която разгражда протеините до техните градивни елементи. Той се използва в търговската мрежа за приготвяне на извара от джинджифилово мляко, популярен китайски десерт.

Храната, престояла твърде дълго в стомаха, често се смята за причина за лошо храносмилане.

Проучвания при здрави възрастни и хора с лошо храносмилане показват, че джинджифилът помага на храната да се движи по-бързо през стомаха, като насърчава контракциите.

Проучванията върху животни показват също, че подправките, включително джинджифилът, спомагат за увеличаване на собственото производство на храносмилателни ензими в организма като амилази и липази.

Какво ще се случи с организма, ако ядем папая веднъж седмично

Нещо повече, изглежда, че джинджифилът е обещаващо лечение за гадене и повръщане.

Храносмилателните ензими са протеини, които разграждат по-големите молекули като мазнини, протеини и въглехидрати на по-малки молекули, които са по-лесни за абсорбиране в тънките черва.

Без достатъчно храносмилателни ензими, тялото не е в състояние да смила правилно хранителните частици, което може да доведе до непоносимост към храни.

Храносмилателните ензими могат да бъдат получени от добавки или естествено чрез храни.

Храните, които съдържат естествени храносмилателни ензими, включват ананаси, папая, манго, мед, банани, авокадо, кефир, кисело зеле, кимчи, мисо, киви и джинджифил.

Добавянето на някоя от тези храни към вашата диета може да помогне за насърчаване на храносмилането и по-добро здраве на червата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com