Забравете за конденза в банята с този хитър трик

22262
Забравете за конденза в банята с този хитър трик
Снимка: iStock

Мокрите помещения в дома ви, сред които е именно банята, са най-застрашени от прекомерна влага и конденз. Прозорецът в банята обикновено е мираж, а комбинацията от липса на възможност за проветрение, системно използване на гореща вода и парата, която образува, създава екстремно влажна среда, която е рай за мухъла и плесена.

Кондензът в банята е често явление в редица домове, но това не означава, че трябва да се примирявате с него. Капките вода, които се стичат по стените или от тавана на банята ви, лесно могат да съсипят дървени повърхности, врати, декорация и козметика в банята ви, поради което не може да се правите, че проблемът не съществува.

Много по-трудно е да се справите с влагата в банята, отколкото с влагата в други помещения в жилището ви, но това съвсем не означава, че не следва да положите максимални усилия, тъй като от банята влагата лесно прониква в целия ви дом, а твърде високите нива на влажност на въздуха са предпоставка за развитие на дихателни алергии, астма, заболявания на дихателните органи и като цяло действат неблагоприятно на здравето. Ще ви помогнем да забравите за конденза в банята с лесен и хитър трик, който изисква време и финансови средства обаче, както със съвети, достъпни за всички.

Защо се появява конденз в хладилника?

Справете се с конденза в банята с този трик

Топлината в банята минимизира влагата. Ако винаги сте мечтали да се къпете в топло помещение през зимата, сега е моментът да действате на принципа 2 в 1 и да инсталирате подово отопление в банята си. То не само затопля приятно пода и добавя удоволствие към ежедневния душ в студените зимни утрини, но и помага да се справите с влагата.

Колкото по-топло е в помещението, толкова по-малко конденза ще ви притеснява. Същото важи и за огледалата в банята – нека са със загряващи подложки на гърба, за да не допринасят за оросяването и образуването на конденз в помещението. Добавете и влагоабсорбатор, но висок клас, и се насладете на баня без конденз. Какво друго работи във ваша полза, но не струва толкова пари? Нека видим.

Ето как да забравите за конденза по прозорците

Вашите икономични и евтини помощници в борбата с влагата и конденза в банята

1. Вентилация

Независимо дали ще разчитате на изкуствено създадена такава и на вентилатор, или на естествена, ако сте сред късметлиите, които могат да се радват на прозорец в банята си, вентилацията е първа стъпка към сухи помещения, лишени от прекомерна влажност и без конденз.

2. Лошите навици

Водата за душа ви е прекалено гореща? Това е вредно не само за кожата ви, защото я пресушава, но води до образуването на много пара особено ако помещението не е затоплено. Парата е сред първопричините за влага и конденз в банята.

Ако увеличите градусите в банята си и намалите тези на водата, ще се образува много по-малко пара, което е добре и за вас, и за банята ви. Друг вреден навик е оставянето на горещата вода да тече, докато се бръснете или си миете зъбите. Образувалата се пара ви пречи да се видите в огледалото, но въпреки това не спирате горещата вода. Жалко.

Не само изтичат средствата ви под формата на вода и електрическа енергия, не само ощетявате природата, разхищавайки ресурсите ѝ, но изпълвате помещението с влага и скоро се оплаквате от конденз в банята. Избягвайте и прането на ръка. Ако е с гореща вода, тази домакинска дейност също води до образуване на пара и до конденз. А и харчите много повече вода и препарати, отколкото при машинно пране. Използвате пералнята машина, а след това и сушилнята, за да се погрижите за тъканите в дома си и дрехите си вместо да увеличавате влажността на въздуха в банята ви, като перете на ръка, а после оставяте мокрите дрехи да изсъхнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com