Ето как да забравите за конденза по прозорците

13790
Ето как да забравите за конденза по прозорците
Снимка: iStock/Guliver

Кондензът по прозорците на дома ви може да попречи на гледката или да намали проникването на светлина в дома ви, което не е особено опасно, но може да доведе и до поява на мухъл в жилището ви, както и до повреда на самите прозорци. Кондензът по прозорците на колата ви пък влошава видимостта и създава предпоставки за ПТП. Ако знаете как да се справите с кондеза по прозорците независимо къде се намират те, ще решите проблема с намалената видимост и с опасността от мухъл и плесен много по-лесно. А и защо да търпите и да се примирявате със запотените прозорци на жилището си, ако може да се справите с конденза с няколко лесни стъпки? Вижте хитрите съвети, които да следвате и които ви обещават отлични резултати.

Как да се справите с конденза по прозорците стъпка по стъпка

Защо се появява конденз в хладилника?

Появата на конденз в хладилника не е съвсем безобидно явление, което може с лекота да подминете, а сочи, че е възможно да има проблем с...

Капчиците по прозорците ви не означават непременно проблем, но пък сочат, че прозорците образуват херметично уплътнение, намалявайки потока на въздух и задържайки влагата в дома ви. А това е предпоставка за проблеми, тъй като влагата не е приятел на здравето особено в дългосрочен план. Тя допринася и за образуване на мухъл и плесен, а това, от своя страна, допринася за алергии и заболявания на дихателните пътища.

През лятото най-вероятно е да забележите конденз от външната страна на прозорците, тъй като в дома ви е по-прохладно особено ако използвате климатик, а вън е жега, докато през зимата кондензът покрива вътрешността на вашите прозорци, тъй като ниските външни температури охлаждат стъклото на прозореца под точката на оросяване на топлия и влажен въздух вътре в отоплявания ви дом. Оросяването на прозорците във вътрешната им част е по-неблагоприятно за вас, тъй като влагата не напуска дома ви, докато оросяването им от външната страна, към улицата, само пречи на видимостта, без да създава риск от увеличаване на влагата в дома ви.

Моментното решение на конденза по прозорците и избърсването им с мека кърпа, за да оберете влагата, без да оставите пръсти и отпечатъци, изискващи да се занимавате по-късно с досадното домакинско задължение, наречено миене на прозорци. Избърсването обаче е оказване на влияние върху последствията и резултата, а не върху причините за конденза. За да се справите трайно с проблема, следва да въздействате върху причините за появата на конденза по прозорците. Защо тогава е важно да избършете капките по прозорците ви? Защото така ще ги предпазите от повреждане и увреждане на дограма, уплътнения и прочие елементи, от надуване и проблеми, които могат да доведат и до необходимост от смяна на  прозорците. Не приемайте избърсването като загубено време, а като грижа за прозорците ви. И все пак – има ли трайно решение?

Как да се справите с конденза?

Опитните майстори редовно използват тези трикове, за да няма кондензат по тавана

Причини за появата на кондензация Процесът на поява на прекомерна влага в едно жилище до степен да се появят капки вода се нарича &bdq...

1. Ако кондензът е между стъклата при двоен или три прозорец, това е показателно за повреда на уплътнението на стъклото. Погрижете се за уплътнението и ще решите проблема с конденза.

2. Ако кондензът е върху вътрешната повърхност на прозорците ви и буквално може да пипнете капчиците вода, търсете причината за влагата някъде в дома ви. Не оставяйте проблема неразрешен, защото влагата може да съсипе мебели, стени, под и да ви разболее буквално. Най-малко купете влагоабсорбатор, но висок клас и не оставяйте вратите на банята отворени към жилището, както и не гответе в кухнята без похлупаци, за да не прониква влага от вашата дейност в дома ви. Не сушете прането в стаите, забравете и за многото домашни растения, които поливате вътре. Всички тези дейности са източник на влага. Търсете източника на влагата и се справете с него. Така ще се справите и с конденза на прозорците, преди да сте съсипали дома си. Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) относителната влажност във вашия дом винаги трябва да бъде под 60 процента. В идеалния случай е между 30 и 50 процента. Ако е над, имате проблем, с който следва незабавно да се справите. Добър вариант за решаване на проблема е създаването на въздушен поток. Включете вентилатор, когато влажността в жилището е висока. Това ще ви помогне. Особено важно е да не пропускате да включите вентилацията, когато се къпете или готвите в жилището, за да избегнете прекомерната влажност в банята и кухнята и проникването ѝ в дома ви. Ако нямате вентилационна система, просто отворете прозорците във въпросните помещения.

3. Използвайте водоотблъскващ препарат, с който по принцип обработвате стъклата на автомобила, за да си осигурите по-добра видимост в дъждовното време. Ако обработите и стъклата на дома си с този препарат, ще ги предпазите от конденз. Доказано работещ метод, който е важен както за безопасността ви на пътя, така и за тази в дома ви. Изпробвайте, работи идеално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com