Защо се появява конденз в хладилника?

23445
Защо се появява конденз в хладилника?
Снимка: iStock

Появата на конденз в хладилника не е съвсем безобидно явление, което може с лекота да подминете, а сочи, че е възможно да има проблем с уреда ви, за който трябва да се погрижите, ако не желаете да заплащате ремонт или още по-лошо – да похарчите солидни средства от бюджета си за покупка на нов уред.

Разбира се уредът може да не е проблемен, а причините за конденза да са съвсем различни като отворена врата на уреда или проблем с балансирането на температурата на уреда. В определени ситуации кондензът не сочи повреда или опасност за уреда. Научавайки се да разпознавате причините за конденз в хладилника, ще съумеете да отсеете важните от маловажните причини за конденз и да разберете кога е нормално да виждате капчиците в уреда ви и кога те сочат опасност.

Конденз в хладилника – 3 основни причини за появата му

1.       Нов уред

Виждате конденз в чисто новия си хладилник и прочитайки, че това е проблем, считате, че са ви пробутали фалшив и развален електроуред? Не бързайте да се притеснявате. Когато говорим за нов хладилник, който току-що сте включили в мрежата, кондензът не сочи повреда или опасност от такава, а напълно нормално явление. Той ще изчезне веднага, щом уредът достигне заложената температура.

2.       Дълго отсъствие от дома

Отсъствали сте месеци от дома си и хладилникът ви е стоял изключен? Също не следва да ви притеснява кондензът. Той е нормален и в тази ситуация. Дайте време на уреда, след като го включите в мрежата. Кондензът ще изчезне, когато вътрешната температура се стабилизира. Уредът ви не е повреден, кондензът и  този случай е съвсем очакван. Тоест във всяка ситуация, в която уредът е бил дълго изключен, а след това го включвате отново, кондензът е нормален и не следва да ви притеснява.

Техници съветват: Ето на коя степен трябва да е хладилникът през зимата, за да работи най-икономично

3.       Температура на околната среда

Ако виждате конденз в хладилника, проверете дали не сте го оставили в помещение, което е твърде студено. Въпреки че този уред е създаден, за да охлажда и замразява, самият той не обича да стои на терасата на нулева или минусова температура. Проверете колко градуса е в помещението, в което сте поставили хладилника, както и на какви градуси препоръчва производителят или търговецът да функционира уредът. Ако се окаже, че е твърде студено, просто преместете уреда, за да го предпазите от увреждащото въздействие на студа.

4.       Влажността на въздуха

Възможно е причината за конденз в хладилника да не се крие в температурата в помещението, а във влажността на въздуха. Ако сте поставили уреда в помещение с твърде висока влажност като предверието към банята или откритата тераса, то кондензът е причинен именно от влагата във въздуха. Проявете повече грижа към този скъп домакински уред и му намерете място в помещение, подходящо за него – без жега, студ и влага, за да го предпазите от образуване на конденз, повреди и да оптимизирате работата му.

11 причини вашият хладилник да не работи добре

5.       Повреди в уплътнението на уреда

Проверете уплътненията на вратата на хладилника. Ако са повредени, липсващи или увредени, кондензът ще бъде системно явление в хладилника ви. Важно е да отстраните повредата по уплътненията своевременно. Друга причина е забравената отворена врата на хладилника или твърде честото отваряне на вратата на хладилника. Топлият въздух, идващ от околната среда води до кондензация, когато влезе в контакт със студения въздух на хладилника. Тази причина, водеща до конденз, е очевидна и проблемът ще изчезне, щом затворите водата и температурата в уреда достигне заложените градуси.

6.       Погрешни настройки на температурата на хладилника

Ако не сте настроили хладилника на правилната температура, която е 4-5 градуса, очаквайте конденз в хладилника. Проверете температурата, препоръчана от производителя, и задайте посочените градуси, за да разрешите проблема.

7.       Гореща храна в хладилника

Поставянето на гореща храна в уреда е вредно за него и води естествено до конденз. Изчакайте горещото ястие да се охлади, преди да го приберете в хладилника.

8.       Течна храна в уреда

Ако съхранявате незатворена течна храна в хладилника, както и твърде много сочни плодове и зеленчуци или мокри такива, конденз в хладилника е сред първите неща, които ще забележите. Захлупвайте съдовете и прибирайте зеленчуците и плодовете с специално предназначеното за тях отделение, без да ги миете. Това ще ви спести проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com