Забравете за този плод, ако имате диабет

13699
Забравете за този плод, ако имате диабет
Снимка: iStock

За пациентите с диабет диетата е от първостепенно значение за контролираме на заболяването им. Но има един плод, който не трябва да присъства в нея.

Сочното и сладко манго неслучайно се нарича "великолепния" или "кралския" плод. То е изключително полезно заради богатия си състав от витамини и минерали.

Учените са установили, че в 15 мл от пулпата на незрелия плод се съдържа толкова аскорбинова киселина, колкото в 30 мл сок от лайм. 

Същевременно наличието на ябълчена, янтарна, лимонена и оксалова органична киселина придава на неузрелия плод характерния кисел вкус. Но след като узрее, мангото е сладко и има приятен вкус. То съдържа много захари, витамини (A, B, C, E, K, PP) и малко киселини.

При какви здравословни проблеми е полезно мангото?

Как да разберем, че ни пробутват продукти, натъпкани с вредна ХИМИЯ

Днешните стратегии на хранителния пазар не изключват употребата на химически вещества с цел възможно най-дълго стоката да запази външни...

Според диетолога Евгения Лапшина благодарение на богатия си химичен състав, плодът е в състояние да излекува много заболявания и да направи живота на човек по-пълноценен.

Мангото укрепва имунната система. За това заслугата е на високото съдържание на аскорбинова киселина, цинк, бета-каротин, който в организма се превръщат във витамин А.

Този плод подобрява паметта, настроението и съня. Пулпата от него е богата на витамини от група В, които поддържат системата от невротрансмитерите в активно състояние.

Мангото допринася за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система. И всичко това се дължи на високото съдържание на магнезий и калий в него. Освен това този плод съдържа пектин и разтворими фибри, които намаляват количеството на усвоения холестерол. Като цяло комплексът от тези вещества помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Фибрите в мангото са изключително полезни и за нормализиране на храносмилателната дейност. Благодарение на тях червата се пречистват от токсини.

Този плод е безценен помощник при диабет

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип. Изследв...

Кога мангото е вредно?

Въпреки изобилието от полезни свойства, мангото не се препоръчва за хора, които имат проблеми с бъбреците, черния дроб и са диагностицирани с диабет.

Гликемичният индекс на зрялото манго е 40-60 единици. То не трябва да се консумира (поне не в големи количества) от хора с диабет, съветва диетологът.

Важно: Тази статия е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или със специалист по здравословно хранене, както и да отмени назначеното от него лечение и препоръки!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Добавка в солта, която в горещо ястие може да се превърне в отрова

Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com