Защо е най-здравословно и безопасно бебетата да спят по гръб?

1609
Защо е най-здравословно и безопасно бебетата да спят по гръб?
Снимка: iStock

Осигуряването на здравето и безопасността на бебетата е от първостепенно значение, а една от основните практики, която е получила широка подкрепа от педиатри и здравни експерти, е поставянето на бебетата да спят по гръб. Доказано е, че тази проста, но изключително важна мярка е най-здравословната и безопасна позиция за спане на бебетата, като значително намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт (СВДС) и насърчава цялостното благополучие.

Една от основните причини за пропагандиране на спането по гръб е значителното намаляване на случаите на СВДС след въвеждането на кампанията "Отново на сън" в началото на 90-те години на миналия век. Поставянето на бебетата да спят по гръб се свързва с драстично намаляване на случаите на СВДС, които продължават да бъдат водеща причина за детската смъртност. Точните механизми на тази връзка не са напълно изяснени, но експертите смятат, че позицията за спане по гръб помага за поддържане на отворени дихателни пътища и намалява риска от задушаване.

Колко часа сън са нужни при всяка възраст?

Освен това е доказано, че спането по гръб намалява вероятността от позиционна плагиоцефалия, известна като синдром на плоската глава. Черепите на бебетата са меки и податливи, което ги прави податливи на промени във формата им, когато са изложени на продължителен натиск. Поставянето на бебетата по гръб разпределя този натиск равномерно, като намалява риска от появата на плоски места по черепа. В случаите, когато се появят леки сплесквания, те често са временни и могат да бъдат коригирани чрез промяна на положението и контролирано прекарване на времето по корем, когато бебето е будно.

Спането по гръб също така улеснява правилното дишане и насищането с кислород. Когато бебетата спят по гръб, вероятността дихателните им пътища да бъдат запушени от меко спално бельо или други предмети в креватчето е по-малка. Това позициониране позволява ефективен въздушен поток и намалява риска от дихателни проблеми. Освен това позицията за спане по гръб помага за регулиране на телесната температура, като предотвратява прегряването, което е друг рисков фактор за СВДС.

Как трябва да спят бебетата?

Въпреки огромния брой доказателства, подкрепящи ползите от спането по гръб, е изключително важно да се отбележи, че все още се препоръчва да се наблюдава времето, прекарано по корем, когато бебето е будно, за да се насърчи развитието на моториката и да се предотвратят предпочитанията към позициониране. Времето, прекарано по корем, насърчава развитието на мускулите на врата, раменете и ръцете, което помага на бебетата да постигнат важни етапи в развитието си.

Поставянето на бебетата по гръб за сън е проста, но мощна мярка, която допринася значително за тяхното здраве и безопасност. Тази практика спомага за намаляване на случаите на СВДС и за свеждане до минимум на риска от други проблеми, свързани със съня. Като отдават приоритет на спането по гръб и включват контролирано прекарване на времето по корем през будните часове, грижещите се за бебетата играят ключова роля в насърчаването на оптималното развитие и благосъстояние на бебетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com