Защо имаме лош дъх, след като сме пили кафе?

14701
Защо имаме лош дъх, след като сме пили кафе?
Снимка: iStock/Guliver

Може би ни се  е случвало, след като сме изпили чаша кафе да усетим, че е останал лош дъх в устата ни. Това се случва често, дори при хората, които нямат такива проблеми. Но ако се замислим защо, вероятно първото нещо, което ще ни хрумне е, че е от самото кафе. Истината е, че това изобщо не е вярно. Всички сортове кафе имат богато съдържание на кофеин, който е и причината за появата на лош дъх в устата. Кофеинът действа дехидратиращо и вероятно на всеки му се е случвало след употребата на кафе да му се ходи по малка нужда твърде често.

В прекомерни количества, кофеинът води до силно усещане за сухота в устата, което възпрепятства отделянето на слюнка и правилната работа на жлезите,  отговарящи за това. Така се забавя процеса на неутрализирането на бактерии чрез слюнка. Ако слюнката в устата ни не е в достатъчно количество, това предизвиква  размножаването на много болестотворни бактерии. В самата слюнка има и много ензими за храносмилателната дейност, разграждащи определени вещества още в устната кухина.

1 лъжица от този продукт прави кафето по-полезно

Полезно ли е да добавяме какао към кафето си? Последните изследвания показват, че хората, консумиращи тази ароматна комбинация, подобря...

Неприятната миризма се причинява от бактерии, живеещи върху лигавиците, които метаболизират кафето. Образуваните в резултат на този процес метаболитни продукти са това, което усещаме  като миризма. Бактериите живеят главно между зъбите и в корена на езика. Те разграждат остатъците от храна и мъртвите клетки, като същевременно освобождават серни съединения, причиняващи лош дъх.

При кафето за това е виновно високото съдържание на киселина и кофеин в зърната. Тези вещества изсушават устната кухина и пречат на производството на слюнка, която има антимикробни свойства и пречиства лигавиците. Това допринася за активното размножаване на бактерии.

Различните видове напитки, които пиете, могат да увеличат ефекта върху миризмата. Например, кафето еспресо съдържа средно много повече кофеин от другите напитки, което може да влоши дъха ви. Друга причина за неприятна миризма не е вашето кафе, а това, което сте сложили в него. Сметана, мляко, изкуствени аромати също допринасят за размножаването на бактерии в устата ви.

Дъвката е най-бързият начин за справянето с лош дъх. Ако предпочитате да пиете кафе с мляко, вонята може да бъде по-интензивна, тъй като разграждането на млечната киселина в устата създава и характерен аромата. За щастие премахването на лошия дъх не е толкова трудно.

Кое е най-доброто време за пиене на кафе

Първото нещо, което правят много хора, когато се събудят, е да си направят кафе. С него започват деня си и си доставят нуждата енергия....

Обикновените ментови дъвки без захар могат почти моментално да премахнат проявите на лош дъх. Тъй като само дъвченето и резорбцията провокират повишено слюноотделяне. Пиенето на много вода също е от полза. Системното миене на зъбите и езика и редовната употреба на конци за зъби могат да помогнат за предотвратяване на лош дъх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com