Защо климатикът духа топло вместо студено?

9990
Защо климатикът духа топло вместо студено?
Снимка: iStock

След необичайно студената и дъждовна пролет лятото май най-накрая е готово да ни зарадва с присъствието си. Температурите осезаемо се покачват и в най-топлите части от страната необходимостта от климатик става все по-чувствителна. Разочароващо е в горещия следобед, в който за първи път опитате да охладите помещенията тази година, да откриете, че климатикът духа топло вместо студено. Преди да се обадите на техник, проверете тук дали причината за проблема не е елементарна, защо най-често климатикът духа топло вместо студено и може ли да се справите и сами, което ще ви спести време и средства.

Защо климатикът духа топло вместо студено – топ 6 причини

Сред причините климатикът да духа топло вместо студено ще откриете и такива, които може да отстраните сами за минута. Ако вашата причина не е сред тях, да, определено се нуждаете от специалист, който да погледне уреда.

1.       Погледнете настройките на термостата

Не са рядкост или изключение случаите, когато потребител търси техник и заплаща за времето му, без да е било необходимо, тъй като топлият въздух от климатика се оказва причинен не от повреда, а от това, че потребителят не е проверил настройките на термостата. Преди да наберете номера на техника, уверете се, че термостатът не е настроен на режим „отопление“ вместо на режим „охлаждане“. Дори да сте сигурни, че не сте го докосвали и дори да ви се струва смешен този съвет и да се чудите как е възможно да объркате, направете го. Често се оказва, че децата са направили тази беля по време на игра. Нищо не ви коства да хвърлите един поглед първо там, ще се изненадате колко често именно това е причината.

При работата на климатика през зимата трябва да следите тези 2 показателя

2.       Почистете филтъра

Дори настройките на термостата да са правилни, той може да не работи правилно заради замърсен въздушен филтър. Прахът и мръсотията, които не сте почистили от филтъра, са сред най-честите причини климатикът да духа топло вместо студено и да не успеете да постигнете така бленуваните в горещите дни хладни и комфортни помещения.

3.       Погледнете настройките на вентилатора

Тъй като повечето хора имат погрешно действие по отношение на тези настройки, веднага направо ви казваме какво трябва да сочат те – вентилаторът трябва да е на автоматичен режим. Ако не е, променете го и проверете дали вече помещенията се охлаждат, или проблемът остава неразрешен.

4.       Уверете се, че слънцето, което мъчи вас, не напича директно през прозорците и уреда ви

Ако се окаже точно така, то или трябва да смените местоположението на климатика, което е по-трудна задача, или просто да пуснете дебели завеси или плътни щори и да ограничите прякото слънчево греене върху уреда ви. Когато слънцето го нагрява, пречи на работата му и често се случва да духа топло вместо студено.

Какви рискове крие домашният климатик?

5.       Проблем с въздуховодите

Докато изброените до тук от 1 до 4 причини климатикът да духа топло вместо студено, са изцяло под ваш контрол и е по силите и възможностите ви лесно и бързо сами да се справите със ситуацията, то проблемът с въздуховодите задължително следва да поверите на специалист. Вие, естествено, може да почистите въздуховодите от прах и други замърсявания и да проверите дали проблемът е отстранен, но често причината не е просто в замърсявания, а в пукнатини и други по-сериозни щети, които изискват помощ от техник и ремонт на уреда.

6.       Неработещ вентилатор

Включва ли се вентилаторът на външното тяло? Не? Току-що открихте причината да не съумявате да се охладите. Не може да се справите сами обаче, въоръжете се с търпение, че още ще мечтаете за жадувания хлад и потърсете специалист или сервиз, който да оправи проблема.

Разбира се има и други причини, но те са по-редки и също се нуждаете от техник за отстраняването им. За да не изпадате в подобно положение – да очаквате специалиста с нетърпение, защото е изключително горещо, а уредът не работи, поддържайте го системно, грижете се за него правилно и не пропускайте редовната профилактика, както и тествайте дали климатикът ви духа студено и дали всичко е наред с него доста време, преди да настъпят жегите. Повярвайте, че няма нищо по-неприятно от очакването на техник няколко дни при летни температури, достигащи 40 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com