При работата на климатика през зимата трябва да следите тези 2 показателя

164803
При работата на климатика през зимата трябва да следите тези 2 показателя
Снимка: iStock

Високият клас климатик  е икономично решение за отопление през зимата и източник на прохлада през знойното лято. За да работи в оптимален режим уредът и да е максимално ефективен, е важно да знаете основните принципи и правила за работата на климатика през различните сезони. И тъй като сме в разгара на зимата и най-студените дни предстоят, ще ви разкрием тайните, свързани с работата на климатика през зимата.

Ефективност на работата на климатика през зимата

За какво да следите, за да е максимално ефективна работата на климатика през зимата, е въпрос, чиито отговор не е масово известен. Обикновено хората знаят, че трябва да сменят режима, да настроят температурата и таймера, ако искат уредът да не работи постоянно на високи градуси, а да се включва на тях определено време, преди да се приберат или преди да станат сутрин, но малцина се задълбочават по-сериозно по темата и откриват важна информация и трикове за по-ефективна работа на уреда.

Вентилатор или климатик? Ще се изненадате кое е по-вредно

1. Следете температурата на околната среда

Следете прогнозата за времето, както и поглеждайте термометъра не само в дома си, но и този вън. Всеки уред е ефективен от до определени градуси на околната среда. Когато температурите вън паднат под определени градуси, климатикът е не само неефективен и не работи правилно, но може да се повреди, ако го включите. Запознайте се с упътването на своя уред, с неговите възможности, с градусите, при които е безопасно да работи и проверявайте дали не е твърде студено за него особено ако ползвате уреда в планината и равните полета, където се наблюдават най-ниските температури през зимата. Това ще предпази от увреждане лагери, движещи се части и прочие елементи от климатика – достатъчно важно, за да се превърне в показател, който е от ключово значение да следите, за да удължите живота на уреда си. Нещо повече – ефективността на климатика е пряко зависима от външната температура. Различните уреди от различни брандове и класове могат да загубят до различни проценти от мощността си, когато вън е прекалено студено.

Ако нямате КЛИМАТИК у дома, ето 3 СУПЕР идеи как да се разхладите

2.  Външното тяло

Следете през зимата външното тяло на климатика. Не допускайте замръзване или вземете незабавни мерки, когато това се случи. Замръзването не е изключено за климатиците и води до неефективността им или дори до повреди и отказ на уреда да работи. Заради конденза, който се получава по време на работа на климатика, по ламелите се образува скреж, нарушава се топлобмена между външното тяло и околната среда и ефективността на климатика рязко спада. Това прави следенето на показателя от ключова важност. Климатиците имат специална функция, наречена „дефрост“, в превод размразяване, целяща именно размразяване на външното тяло. Използвайте я, когато е нужно, за да предпазите уреда, да удължите живота му и да си спестите средства за ремонта му, като не е без значение, че това ще подобри ефективността на уреда и ще намали сметките ви за електроенергия – съществено през зимата, нали?

Какви рискове крие домашният климатик?

Какво друго следва да знаете за работата на климатика през зимата?

  • Не е добре да изключвате уреда, когато не сте у дома през деня. Изключването няма да ви спести средства, напротив – може да се окаже, че увеличава сметката ви за ток, защото след това се налага климатикът да отоплява изстинало напълно жилище, а това означава по-висока консумация на енергия. Когато ви няма, климатикът следва да се намали до около 18 градуса, но не и да се спира.
  • Моделът, мощността следва да се избират според жилището и квадратурата му, а не според препоръките на роднини и приятели.
  • Ако имате съмнения относно някоя функция, винаги може да попитате търговеца или производителя, а не да действате с налучкване, за да не повредите уреда и намалите ефективността му. Четете внимателно упътванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com