Защо не трябва да слагате топла храна в хладилника?

7293
Защо не трябва да слагате топла храна в хладилника?
Снимка: iStock/Guliver

Има два типа домакини: някои охлаждат супата и едва след това я поставят в хладилника - а други са способни да пъхнат тенджерата в хладилника почти веднага след готвене. Но трябва ли да охлаждаме горещата храна до стайна температура или не?

Храната трябва да е топла или студена

Сготвеното ястие се разваля от бактериите, попаднали в него от околната среда. Те не се размножават добре, когато температурата на храната е над 60°C - но температури, близки до стайната (21°C), са им много комфортни. При такива условия броят на микробите в храната се удвоява на всеки 20 минути!

Щом от току-що сготвено или стоплено ястие престане да излиза пара, то се превръща в уютен инкубатор за патогенни микроби. Обаче на студено растежът на бактериите се забавя - и колкото по-ниска е температурата, толкова по-дълго ще се съхрани храната. Оптималната температура в хладилника е около 4°C. Добре ще е да сложите храната в хладилника в първите 2 часа след готвенето. Ако в дома ви е твърде горещо (над 30°C), времето за изчакване се намалява до 1 час. Логиката е следната: за два часа храната достига стайна температура, а в хладилника за четири часа – до 4–5°C.

4 начина за трайно премахване на лошата миризма от вашия хладилник

Но дали това ще е приятно на другите продукти?

Ако храната е охладена до стайна температура, тогава останалите тенджери няма да имат нищо против такъв съсед. Но, ако се слага в хладилника все още гореща, в близките съдове животът може да закипи отново. В случай, че тенджерата със супата е твърде гореща или много голяма, се иска доста време, за да изстине.

Това може да доведе до повишаване на температурата в другите съдове в хладилника и да ги постави в опасна температурна зона. По-добре разделете гозбата от голямата тенджера в няколко по-малки съдове, които може да сложите в хладилника след леко охлаждане, дори да не са достигнали стайна температура. Ако искате да ускорите охлаждането на по-големичка тенджера със супа или яхния, можете да я поставите в мивка със студена вода и да я разбърквате от време на време.

А как ще се чувства хладилникът?

Производителите на хладилници не препоръчват да поставяте горещи храни вътре и са категорични, че първо трябва да ги охладите сготвените ястия до стайна температура.

„Не слагайте съдове с гореща храна в хладилника: това ще причини повишаване на температурата вътре със значително натоварване на компресора и повишена консумация на енергия“, се казва обикновено в инструкциите. Много хора си мислят, че хладилникът произвежда студ. Всъщност, процесът е следният: той отнема топлина от камерата и я извежда навън през радиатора (да, и хладилникът си има радиатор - но за разлика от повечето автомобили, неговият се намира в задната част).

Техници съветват: Ето на коя степен трябва да е хладилникът през зимата, за да работи най-икономично

Щом температурата в камерата се смъкне до минималната стойност, която й е зададена, хладилникът се изключва до момента, в който тя се повиши отново. Съответно, ако сложите гореща храна в него, той просто ще остане включен по-дълго, докато стигне тази минимална стойност - оттук и повишената консумация на електроенергия.

Приготвеното ястие може да се съхрани в хладилника до 3-4 дни. След като го извадите, е желателно да се затопли при температура 74°C поне за 15 секунди. Това убива повечето бактерии в него. След това в рамките на два часа трябва се върне в хладилника.

След всяко затопляне храната може да се съхрани в хладилника още три до четири дни. Но качеството й ще спада значително всеки път – така, че е по-добре да затоплите само една част и веднага да върнете останалото в хладилника.

И не забравяйте, че най-често произнасяната фраза преди хранително отравяне е: „Какво ще му стане на яденето, нали е в хладилника?“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com