Защо при млади хора се появяват проблеми с паметта?

5285
Защо при млади хора се появяват проблеми с паметта?
Снимка: iStock

Проблемите с паметта с напредване на възрастта не са нито неочаквани, нито учудващи, макар да са нежелани и притеснителни. Деменцията е сред основните здравословни проблеми при възрастните хора. При стареене броят на функционално активни неврони намалява, което води до трудно запомняне и усвояване на нова информация, увеличаване на честотата на забравяне, когнитивни нарушения и прочие.

С увеличаване на възрастта нараства и броят на случаите на Алцхаймер. И колкото и неприятни и плашещи за страдащия пациент да са тези симптоми на проблеми с паметта, ако той е в напреднала възраст, се приемат като очаквани. Какво обаче се случва, ако имат млади хора проблеми с паметта? Какви са факторите и причините, обуславящи тези проблеми?

Как да подобрите паметта и повишите концентрацията си

Защо може да има при млади хора проблеми с паметта?

Младостта не е гаранция за отлична памет. Множество заболявания, състояния, медикаменти, ситуации могат да доведат до проблеми с паметта и при младите. Сред тях са:

  • Синдром на Даун, както и различни генетични аномалии, обикновено водят до ранна деменция, развиваща се още на около 40-годишна възраст, а не след 65, каквато обикновено е възрастта, на която започват проблемите с паметта.
  • Наследствеността също оказва значимо влияние. Ако някой от родителите е страдал от ранна деменция или Алцхаймер в ранна възраст, по-вероятно е и децата да имат този проблем.
  • Най-честата причина за проблеми с паметта в ранна възраст за щастие е лошият сън, а не опасно и нелечимо заболяване. Стресът, преумората, забързаният начин на живот, проблемите на работното място или в семейството са в основата на проблемите с паметта при младите.
  • Приемът на някой медикаменти, чиито странични ефекти са свързани с негативно влияние върху функционирането на мозъка, може да доведе до проблеми с паметта при млади хора. Негативно върху паметта влияят дори лекарства за грип, които младите често употребяват в големи количества, за да оздравеят по-бързо, тъй като не желаят дълго да останат вкъщи или нямат тази възможност – малки деца, натовареност на работното място и т.н.
  • Злоупотребата с опиати, алкохол и наркотици също води до загуба на памет и когнитивни затруднения при млади хора.
  • Липса на витамини.
  • Хормонални промени, недостиг или излишък на определени хормони, неправилно функциониране на щитовидната жлеза влошават паметта. Неактивна щитовидна жлеза или намаляване на функциите ѝ могат да повлияят негативно на паметта чрез нарушения на съня и чрез развиващата се на фона на намалената щитовидна функция депресия.
  • Различни неврологични заболявания и разстройства.
  • Инсулт, макар че самият той също е рядък при младите хора.
  • Депресия, която е една от най-неразбираните, но напълно реални болести, причиняващи сериозни и комплексни здравословни проблеми.

9 храни за по-добра памет

Очевидно младите хора с проблеми с паметта не са рядкост, тъй като именно те са по-склонни към злоупотреба с различни вещества в сравнение с възрастните, често при тях се наблюдават хормонални промени, свързани с бременност, пубертет и т.н., подложени са на повече стрес, тъй като се опитват да се справят с финансови предизвикателства, кариера и семейство едновременно и се чувстват притиснати да успеят на всяка цена във всяка сфера от живота си, именно те не си и доспиват или страдат от други проблеми със съня. Така фактът, че младите също страдат от проблеми с паметта става не толкова странен и необясним.

Ако сте млад човек с проблеми с паметта, вашият лекар може да ви помогне, като първо идентифицира причината, а след това предприемете заедно стъпки за разрешаването на проблема.

Статията има само информационен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com