Как да подобрите паметта и повишите концентрацията си

2310
Как да подобрите паметта и повишите концентрацията си
Снимка: iStock

Липсата на концентрация е проблем, който се среща все по-често през последните няколко години. На хората им е трудно да запомнят нова информация, да научават нови езици и да останат за дълго време съсредоточени. Понякога човек забравя, защото е преуморен, натоварен и стресиран. Има много фактори, които играят роля при загубата на памет, включително генетика, възраст и някои медицински състояния, които засягат функциите на мозъка.

Има няколко техники, които ще ви помогнат да подобрите паметта си и другите мозъчни функции. Вижте кои са те:

  • Физическата активност също оказва влияние на функциите на мозъка. Те оказват пряк ефект върху здравето на мозъка, като понижават риска от когнитивен спад с напредване на възрастта и го предпазват от дегенерация. Аеробните упражнения като тичане, плуване, бързо ходене, танцуване и др. подобряват паметта при хора, които са болни от Алцхаймер или деменция.
  • Ако човек не се наспива и няма здрав сън, това също може да окаже влияние върху концентрацията и паметта. Пълноценната почивка през нощта помага на мозъка да създава и съхранява дългосрочни промени. Сънят има изключително важна роля в краткосрочните спомени. Хората, които спят между 7 и 9 часа, имат 20% по-добри резултатите на тестовете за памет в сравнение с тези, които не са се наспали добре. 

Проучване показва, че тези 3 храни предотвратяват загубата на памет

  • Смехът определено е най-доброто лекарство за здравето. Той ангажира повече части от целия мозък. Когато човек се смее, хормонът на стреса – кортизол, намалява и по този начин се подобрява краткосрочната памет. Когато кортизолът попадне в хипокампуса, може да повреди неврони, които участват в научаването на нови неща и паметта. Затова и смехът е най-доброто лекарство срещу стрес и помага човек да има по-добра памет и да се концентрира по-лесно.
  • Медитацията може да помогне да запазите паметта си като подобрява мозъчната функция на дългосрочната и работната памет. Промените в паметта на хора, които редовно медитират и на тези, които не го правят, са видимо различни, като при първите функциите на мозъка са по-добре запазени.

  • Много е важно редовно да си правите тренировки на ума и по-специално на паметта. Хората, които правят мозъчни тренировки за 15 минути 5 пъти в седмицата, имат по-добри мозъчни функции в сравнение с останалите. Благодарение на тренировките са засилени краткосрочната памет, работната памет и уменията за решаване на възникнали проблеми и препятствия. Тренировката за мозъка може да бъде бързо запаметяване или припомняне на подробности от нещо, което ви се е случило в близкото или далечното минало.

Учени: Този дефицит води до загуба на паметта при възрастните хора

  • Редовната консумация на храни, които са богати на противовъзпалителни съединения, помага да повишаване на паметта и концентрацията. Антиоксидантите намаляват възпалението и стимулират запомнянето на нова информация. Хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, имат по-нисък риск от когнитивен спад и развитие на деменция. Добре е да наблегнете на консумацията на орехи, ягоди, боровинки, зеленолистни зеленчуци и други храни, които са богати на антиоксиданти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com