Знаете ли какво е старото име на Перник?

90958
Знаете ли какво е старото име на Перник?

Перник е сред най-големите градове в България. По отношение на Западна България той е на второ място след София по данни от последното преброяване на населението. Големината на града предполага, че има стара история и това се оказва точно така. Първите сведения за уседнал живот в района датират от 6000 г. пр. Хр. Многовековната история по принцип предполага, че градът е получил и сменил много имена. За разлика от повечето български градове, които са познати в миналото с други имена, Перник се е наричал така от времето на своето създаване – 9 век. Тогава как бихме могли да отговорим на въпроса кое е старото име на Перник и има ли промяна някога в начина, по който се е наричал града?

Кой е най-старият град в България?

Имената на Перник и старото име на Перник

От създаването си през 9 век градът носи именно това име – Перник. Това обаче далеч не означава, че няма и старо име. Старото име на Перник е Димитрово и произходът му е свързан с Георги Димитров. Градът се е назовавал така в чест на Димитров в периода 1949-1962 година, тоест не при своето създаване, а доста по-късно и по-близо до наши дни. През месец януари 1962 година името Перник отново замества името Димитрово и названието на града не е променяно от  1962 година до днес.

Историята на града е стара и любопитна. Тя ни дава още отговори на въпроса кое е старото име на Перник. Вярно е, че градът се нарича така от създаването си през 9 век, но по-рано по тези земи са живели различни племена, които са ги наричали по различен начин. Историците сочат, че Перник е построен върху развалините на град, наречен Адева. Част от тях приемат, че Адева е старото име на Перник. Адева бил град на тракийски племена, населявали тези земи преди Христа.

Най-големият град в света

Произход на името Перник

Вероятно ви е любопитно не само кое е старото име на Перник и има ли такова, но и откъде произхожда името, с което градът е създаден и функционира и до днес. „Безименната легенда за Св. Иван Рилски“ е първият писмен документ, в който се споменава името Перник. Датира от 9 век. Съществуват различни тълкувания за произхода на името на града. Някои изследователи сочат славянското божество Перун като причина градът да се нарича така. Легендата пък разказва, че името идва от цветята, покриващи тези земи – перуниките. Други източници и изследователи като проф. Дуйчев сочат, че името на града произлиза от Петърник – от гръцки език, което означава каменисто място. Изследователите не пропускат и че перник е било името на съда, в който се перяла вълната на овцете и допускат произходът на името да е свързан именно с този съд и поминъка на хората по тези земи. Ясно е, че Перник се е наричал така от създаването си, че за старо име, заменило името Перник, можем да приемем Димитрово, но въпросът за произхода на името остава отворен и недоказан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com