Кой е най-старият град в България?

122267
Кой е най-старият град в България?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Знаете ли кой е най-старият град в България?
Знаете ли кой е най-старият град в Европа?
А кой е шестият най-стар град в света?

Отговорът и на трите въпроса е един: ПЛОВДИВ. Пловдив е на 8000 години.

И това не е национална или регионална гордост. Това е твърдение на археолози, публикувано в Daily Telegraph през 2011 г., според които Пловдив е най-старият град в Европа и един от най-старите градове в света. Пловдив дели шесто място заедно с Фаюм (Египет) и Сидон (Ливан). Пред него са нареждат само Библос (Ливан), Алепо (Сирия), Дамаск (Сирия), Суза (Иран), и Йерихон (Палестина). Най-старият жив град в света е Йерихон.

В класацията са включени само градове, които съществуват и до днес.

Любопитни факти за каталунската столица Барселона, които ще ви удивят

Градът на седемте тепета

Пловдив днес е живописно разположен върху 6 сиенитни хълма. Три от тях са на територията на Стария град. Това са Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе, които почти се сливат едно в друго, затова Старият Пловдив се издига на по-високо от останалата част от града. През своята дълга история именно тези три тепета (Трихълмие) винаги са съставлявали сърцето на града. Извън тях са останалите три тепета: Бунарджика (Хълма на Освободителите), Джендем тепе (Младежкия хълм) и Сахат тепе (с Часовниковата кула). Седмото тепе е Марково, което е унищожено в миналото. Днес на негово място се издига един от най-новите търговски центрове в града - мол “Марково тепе”.

Най-дългата пейка в света

Началото

Траките

Първите свидетелства за живот на територията на днешен Пловдив са открити на Небет Тепе, едно от чудесата на града. Това са и най-ранните следи от цивилизация в региона, датиращи от Неолита (6000 г.пр.н.е).  Първите обитатели на този район са траки от племето беси, които избират това естествено укрепено и защитено място, където да се установят. Траките дават за име на града Евмолпия. В подножието на хълма построяват крепостна стена.
На Небет тепе са разкрити останки от оригиналното праисторическо селище.

Филип Македонски

През 342 г.пр.н.е. Филип Македонски, бащата на Александър Велики, превзема тракийското селище и разширява града. В този период името на града е Филипополис (град на Филип). Постепенно градът се разраства, основно в пределите на Трихълмието.

Най-дългият град в България

Римляните

През I в. градът е включен в Римската империя и носи името Тримонциум (Трихълмие). Превръща се в метрополия - областен център, в който заседава общото събрание на траките. Градът се разпростира извън Трите хълма в равнината. Именно от този период са най-значимите сгради, които са запазени и днес: Античен театър, Римски стадион, Одеона.

Източна Римска империя

След разделянето на Римската империя градът преминава в пределите на Източната Римска империя, по-късно наречена от историците Византия. Две от най-красивите базилики в страната от този период се намират в Пловдив - Малката базилика и великолепната Филипополска голяма базилика с уникални мозайки.

Средновековие

Драматичен период е Средновековието за града. Пловдив е част от Византия и за първи път влиза в пределите на България през 812 г. при хан Крум, след това отново във Византия. Многократно сменя владетелите си. За по-дълготрайно влиза в България при хан Маламир през 834 г.
През 11-13 в. е построена днешната Хисар капия (чиито основи са от римско време) - един от трите входа към града.

Кой е най-студеният град на планетата? Отговорът ще ви изненада

Османска епоха

През 16 в. в град Филибе е имало над 50 джамии. Днес са останали само две. В центъра на града на площад Джумаята е разположена една от най-големите и красиви джамии на Балканския полуостров - Джумая джамия.

Възраждане

На територията на Стария Пловдив днес има над 200 къщи, обявени за паметници на културата, повечето от периода на Възраждането, съхранили оригиналната си архитектура, изящни стенописи, великолепна мебелировка и орнаменти. 

Истинско удоволствие е да се разхождаш из великолепния съвременен град, в който неусетно се преплитат минали епохи, плавно преливащи една в друга.

Топ 10 на най-старите манастири в България

И веднага се съгласяваме с древногръцкия писател Лукиан, който още в 1 в. казва нещо, валидно и днес:

„Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му и една много голяма река тече съвсем близо до него. Това е Хебър, а градът е дело на известния Филип…”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com